Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a coborât către inima pământului! Nu este o metaforă: demnitarul a coborât la 300 de metri adâncime, în Mina Livezeni.

Într-o postare pe pagina sa de socializare, Burduja a explicat că cele două ore petrecute acolo, printre mineri, sunt „printre cele mai prețioase ale întregului mandat de ministru”.

Sebastian Burduja, vizită în Mina Livezeni. E singura mină dintre cele 4 rămase în Valea Jiului unde există mecanizare

El a explicat că a fost de faţă la extracţia a 5 tone de cărbune. Totul s-a realizat cu un utilaj vechi din anii ’80, de provenienţă sovietică.

Faptul că acesta încă mai funcţionează „e un mic miracol”, spune Burduja.

„Scriu aceste rânduri după două zile pe care nu le voi uita niciodată. Am coborât la 300 de metri către inima pământului, acolo unde sunt “oameni și cărbune”, vorba lui Geo Bogza.

Am fost în Mina Livezeni pentru două ore, printre cele mai prețioase ale întregului mandat de ministru.

Despre cărbuni: am participat la extracția a 5 tone, cu un utilaj de proveniență sovietică, din anii ‘80. Aici, la Livezeni, e singura mină dintre cele 4 rămase în Valea Jiului unde există mecanizare.

Faptul că mașinăria aceasta încă funcționează astăzi e un mic miracol, dovadă a muncii și inventivității românești”, este mesajul postat duminică seară de ministrul Energiei pe Facebook.

Sebastian Burduja are o imensă admiraţie pentru aceşti mineri: Români cu fețele și brațele murdare de cărbune, dar cu sufletele curate

În continuare, Sebastian Burduja a vorbit despre respectul enorm pe care-l are pentru minerii din România şi pentru munca pe care aceştia o depun.

El spune că trebuie găsite soluţii la problemele cu care se confruntă aceştia, în contextul în care România va începe să renunţe la energia produsă pe bază de cărbune.

Deocamdată, 2.000 de locuri de muncă au fost salvate, prin înfiinţarea noii companii Complexul Energetic Valea Jiului, a reamintit ministrul Energiei.

„Despre oameni? Greu să exprim totul în câteva rânduri. Sunt români cu fețele și brațele murdare de cărbune, dar cu sufletele curate. Oameni care pleacă de acasă și nu știu dacă se mai întorc. Oameni care muncesc în patru schimburi și asta de generații întregi.

Din palmele lor a fost repornită economia României după cel de-al Doilea Război Mondial. Iar acum nu ne cer decât respect, apreciere și o bucată de pâine pe masa familiilor lor, din munca și din sacrificiul lor.

De ce am coborât în mină alături de ei? Din respect pentru cine sunt și ce fac acești români. Din dorința de a înțelege la fața locului problemele și riscurile cu care se confruntă în fiecare zi. Și pentru a găsi împreună soluțiile de care Valea Jiului are nevoie.

Deja am reușit în ultimele săptămâni să îndeplinim o dorință de ani de zile a acestor oameni: salvarea celor peste 2000 de locuri de muncă și înființarea unei noi companii, Complexul Energetic Valea Jiului, care are parte de un nou început.

Acum depinde de noi toți să asigurăm un altfel de viitor. Va urma”, a mai scris Sebastian Burduja.