Sebastian Burduja anunță o „iarnă moderată” și rezerve de energie suficiente

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, anunță că țara noastră nu va avea probleme cu rezervele de energie pe timp de iarnă.

El susține că vom avea parte de o iarnă moderată și că nu vom avea nevoie de importuri de energie, „cu atât mai puţin în zona de gaze”. Referitor la gaze, el a precizat că producția internă și depozitele vor fi suficiente pentru a asigura consumul intern.

Declarațiile au fost realizate în cadrul unei conferințe despre „Provocările iernii 2023 – 2024 pentru sistemul energetic naţional”, organizată de Focus Energetic.

Mai mult, nu numai că România va asigura consumul intern, ci va putea să răspundă și solicitărilor Republicii Moldova în această privință, dacă va fi nevoie.

„Într-o iarnă moderată, aşa cum se specifică şi în actul normativ adoptat de Guvern pentru pregătirea sezonului rece, România va trece fără probleme peste lunile următoare şi fără a apela la importuri.

Cu atât mai puţin în zona de gaze, unde, din producţia internă, chiar dacă mai mică pe timp de iarnă, plus ceea ce avem stocat, ne acoperim cu siguranţă consumul intern şi putem chiar să răspundem şi la eventuale solicitări din partea fraţilor noştri de peste Prut”, anunță el.

Burduja promite că situația este la fel de bună și în ceea ce privește energia electrică.

„La fel şi pentru energie electrică. Din ce estimăm, într-o iarnă moderată, nu vor fi probleme cu acoperirea consumului din ceea ce România produce”, a explicat Burduja.

Cu această ocazie, ministrul a oferit și asigurări referitoare la nivel de politici publice. El spune că toate actele normative necesare pregătirii pentru iarnă au fost adoptate. La fel, a fost pregătită și componenţa Comandamentului Energetic de Iarnă.

Depozite de gaze cu 334 de milioane metri cubi peste 2022

Sebastian Burduja a precizat că România are stocuri de gaze naturale de 3,24 miliarde mc, cu un grad de umplere a depozitelor de 101,99%.

„Ştiu că a făcut deliciul presei o anumită declaraţie în care am spus că am depăşit 100%, dar este rezerva tehnică, este supraplinul, ca atunci când facem plinul la maşină şi alimentăm până la vârf, până la buşon.

Deci, suntem cu mai multe gaze stocate decât oricând şi chiar faţă de anul trecut avem o diferenţă de 334 de milioane metri cubi”, a afirmat Burduja.

El a confirmat că situația este bună și în ceea ce privește hidrografia și stocurile de cărbune. Gradul de umplere al lacurilor este 75,41%, iar stocurile de cărbune ating 925.000 de tone.

„La fel şi pentru energie electrică, din ce estimăm, într-o iarnă moderată, nu vor fi probleme cu acoperirea consumului din ceea ce România produce”, a dat asigurări şeful de la Energie.

Ca alternativă, în cazul în care vom avea parte de o iarnă dificilă, România poate importa gaz din Azerbaidjan.

„Dacă va fi nevoie, vom negocia cu Azerbaidjan chiar şi pentru iarna următoare o eventuală prelungire. Nu mai vorbesc de gazul lichefiat de la Alexandropolis pe care l-am putea aduce.

Deci, sunt mai multe rute, mai multe opţiuni şi de fapt asta înseamnă să ai securitate energetică, să ai o diversificare a surselor şi România este pe deplin pregătită şi din acest punct de vedere pentru iarna aceasta”, a punctat Burduja.