Ucraina avertizează că poate începe al treilea Război Mondial. Totul depinde de decizia Congresului SUA

Prim-ministrul din Ucraina, Denis Șmîhal, a fost destul de precaut într-o declarație că parlamentarii americani vor adopta măsura aprig contestată, care ar aloca Kievului 61 de miliarde de dolari. Camera Reprezentanților urmează să voteze pachetul sâmbătă.

Pachetul de ajutor extern include finanțare și pentru Israel, precum și pentru regiunea Indo-Pacific. În timpul vizitei sale la Washington, premierul Șmîhal a discutat într-un interviu pentru BBC despre asistența de securitate a SUA.

„Avem nevoie de acești bani ieri, nu mâine, nici astăzi”.

„Dacă nu o vom proteja, Ucraina va cădea”, a adăugat el.

„Deci, sistemul global de securitate va fi distrus și toată lumea va trebui să găsească un nou sistem de securitate. Sau, vor fi multe conflicte, multe astfel de războaie și, în cele din urmă, ar putea duce la Al Treilea Război Mondial”, a subliniat premierul ucrainean.

Zelenski spune că următoarea pe lista Rusiei este Polonia

Ucraina a emis avertismente cu privire la declanșarea celui de-al Treilea Război Mondial în trecut. Anul trecut, președintele Volodimir Zelenski a sugerat că o eventuală victorie a Rusiei ar putea duce la o invazie ulterioară în Polonia, provocând astfel un conflict mondial.

Volodimir Zelenski
SURSA FOTO: Dreamstime

Cu toate acestea, oficialii de la Kremlin au respins aceste afirmații, catalogându-le drept speculații occidentale. Luna trecută, președintele Vladimir Putin a negat ferm ideea că Rusia ar putea ataca vreodată Europa de Est, numind-o „complet absurdă”.

Este important să subliniem faptul că Rusia nu a atacat niciodată un stat membru NATO, care include și Polonia. Pactul de apărare colectivă al NATO este foarte clar în privința faptului că un atac asupra unui membru al Alianței este considerat un atac asupra tuturor statelor membre.

Pachetul de ajutor este blocat de mai multe luni

În interviul său de miercuri, prim-ministrul Șmîhal a fost întrebat despre o declarație recentă a republicanului Michael McCaul, care a sugerat că proprii săi colegi de partid sunt „infectați” de propaganda rusă. Șmîhal a răspuns că trebuie să recunoaștem că dezinformarea și propaganda afectează mulți oameni aici, în Statele Unite, și în Uniunea Europeană, precum și în Ucraina.

Opoziția conservatoare din cadrul partidului republican a blocat de mai multe luni pachetul de ajutor pentru Ucraina. Unii dintre acești parlamentari s-au opus trimiterii de zeci de miliarde de dolari în străinătate fără aprobarea în prealabil a fondurilor pentru securitatea frontierei SUA-Mexic. De asemenea, acești conservatori au respins orice sugestie că ar putea fi influențați de Kremlin, considerând astfel sugestiile ca fiind defăimătoare.

Președintele Joe Biden a declarat într-un comunicat miercuri că va semna imediat legea care aprobă pachetul de ajutor de îndată ce va fi adoptată de Congres, „pentru a transmite un mesaj lumii: suntem alături de prietenii noștri”. Ucraina depinde în mod critic de aprovizionarea cu arme din SUA și din Occident pentru a continua lupta împotriva Rusiei, care dispune de un număr superior de trupe și muniții.