Minerii vor putea ieși la pensie cu doi ani mai târziu

Se iese mai târziu la pensie! Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a anunțat vineri, pe data de 10 noiembrie, că minerii se vor putea pensiona cu doi ani mai târziu.

„Este un subiect care ne preocupă. În noua propunere pe care o avem, avem și un aspect care ține de aceștia. Până acum scăderea vârstei de pensionare pentru condiții speciale era cu 13 ani. În noul proiect de lege este până la 10 ani, iar în cazul minerilor până la 11 ani”, a declarat acesta la Digi24.

Oficialul a explicat că „datorită condițiilor speciale de muncă, la reducerea vârstei de pensionare, fiindcă aveau 3 avantaje, dintre care unul este reducerea vârstei de pensionare, oricine era în condiții speciale de muncă primea o reducere a vârstei de pensionare de până la 13 ani, obținea 6 luni pe an”.

„Adică dacă dvs ați lucrat un an în condiții speciale de muncă, puteați să ieșiți mai repede la pensie cu jumătate de an. Dacă ați lucrat 2 ani, puteați să ieșiți mai repede cu un an și așa mai departe. Acum vei putea să beneficiezi de o reducere a vârstei de pensionare de maxim 10 ani”, a adăugat Simona Bucura Oprescu.

Minerii sunt într-un program de restructurare

Așadar, minerii se vor putea pensiona cu doi ani mai greu.

„În discuțiile cu Comisia care, plecând de la faptul că noua lege trebuie să respecte contributivitatea, iar acestea erau niste condiții derogatorii, am solicitat 2035, gândindu-ne în mod special și la dânșii, fiindcă dânșii sunt într-un program de restructurare acum, care restructurare este pe tranziția justă până în 2032 și atunci noi am încercat cumva să găsim o formă care să țină cont de specificul României.

Dar am avut discuții cu aceștia, am fost personal în mina din Vulcan din Valea Jiului și luni ma voi vedea cu dânșii încercând să discutăm și să le explicăm reforma, pe de altă parte să găsim soluții”, a afirmat ministrul.

Se modifică legea pensiilor?

Tot la Digi 24, Simona Bucura Oprescu a fost întrebată despre posibilitatea modificărilor în legea pensiilor, în contextul afirmațiilor Fondului Monetar Internațional cu privire la impactul financiar al acesteia.

Ministrul a negat faptul că România ar fi monitorizată de către Fondul Monetar Internațional în prezent . Pe fond, a exprimat rezerve cu privire la informațiile prezentate de fond.

Aceasta a spus că a spus „România nu este monitorizată de FMI la momentul acesta. Deci este o informație la care dați-mi voie să am rezerve, dați-mi voie să mă îndoiesc de această informație”.

Ea a adăugat că nu a primit nicio informație oficială din partea FMI cu privire la cheltuielile suplimentare generate de noua lege a pensiilor adoptată de Guvern.

Ministrul a menționat că, în trecut, au avut discuții cu reprezentanți ai FMI privind ocuparea forței de muncă. Totuși, spune că nu primit nimic oficial cu privire la impactul financiar al legii pensiilor.

FMI recomandă modificarea legii pensiilor

Surse guvernamentale au afirmat că instituția recomandă modificarea legii pensiilor. Aceleași surse spun că raportul final al misiunii FMI va include mențiuni cu privire la impactul financiar al noii legi.

Cheltuielile estimate la aproximativ 0,5% din PIB în 2024 și 1% din PIB începând cu 2025 sunt considerate de instituție ca fiind inconsistent cu consolidarea bugetară și atingerea țintei de deficit de 3% din PIB. Mai multe puteți citi aici.