Vladimir Putin va vizita Turcia în luna februarie

Președintele rus Vladimir Putin intenționează să viziteze Turcia în luna februarie. Este pentru prima dată când acesta intră într-un stat membru NATO de când a izbucnit războiul împotriva Ucrainei în februarie 2022. O dată exactă a acestei vizite nu a fost încă anunțată, transmite DPA.

„Da, se organizează o vizită”, a declarat luni Iuri Ușakov, consilierul pentru afaceri externe al lui Putin la Kremlin, pentru agenția de presă Interfax.

Războiul din Ucraina va fi un subiect important al discuțiilor, la care va participa, cel mai probabil, și președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

De menționat că, vizitele internaționale ale lui Vladimir Putin au fost reduse de când Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare în martie 2023. Acesta îl vizează pe liderul de la Kremlin și rolul său în deportările de copii ucraineni. Turcia nu este parte la Statutul de la Roma al CPI, ceea ce înseamnă că nu are obligația de a-l reține pe Putin.

Nu este pentru prima dată când Turcia se poziționează ca mediator între Kiev și Moscova. Ankara a jucat un rol crucial în medierea acordului privind cerealele ucrainene. Acesta a permis reluarea comerțului maritim din porturile ucrainene în iulie 2022.

De la prăbușirea acordului în iulie 2023, în urma ieșirii unilaterale a Rusiei, Ankara a fost în contact atât cu Kievul, cât și cu Moscova, discutând opțiunile pentru restabilirea acestuia.

Erdogan a vizitat Rusia în septembrie 2023 și s-a întâlnit cu Putin pentru a discuta despre acordul privind cerealele și alte probleme.

Războiul din Ucraina va fi, cel mai probabil, în centrul discuțiilor

Ușakov a declarat pentru TASS că cei doi lideri vor discuta despre Ucraina în cadrul viitoarelor discuții. Se va vorbi inclusiv despre un potențial acord de pace, dar nu a intrat în mai multe detalii, transmite The Kyiv Independent.

Cu excepția discuțiilor eșuate din primăvara anului 2022, nu au existat negocieri de pace directe între Ucraina și Rusia. Kievul a declarat categoric că o retragere completă a Rusiei este o condiție pentru orice discuții.

Rusia a semnalat însă în ultimele luni că ar fi dispusă să discute o potențială soluție de pace la războiul de amploare din Ucraina.

Sunt însă puțini în Occident și în Ucraina care cred că astfel de negocieri ar fi de bună credință. De altfel, Vladimir Putin și-a reiterat recent obiectivele sale maximaliste pentru război. El a subliniat că acestea au rămas aceleași din februarie 2022.