Un „embargo real” asupra energiei rusești din partea țărilor occidentale ar putea opri războiul din Ucraina, a sugerat fostul consilier economic principal al președintelui Vladimir Putin, Dr. Andrei Illarionov a declarat că Rusia „nu a luat în serios” amenințările altor țări de a-și reduce consumul de energie, transmite BBC.

UE are instrumentul necesar pentru a opri războiul

În ciuda faptului că încearcă să își reducă dependența de sursele rusești, Europa continuă să cumpere petrol și gaze. Anul trecut, prețurile în creștere au însemnat că veniturile din petrol și gaze au reprezentat 36% din cheltuielile guvernamentale ale Rusiei. O mare parte din aceste venituri provin de la Uniunea Europeană, care importă aproximativ 40% din gazele și 27% din petrolul său din Rusia.

Săptămâna aceasta, cel mai înalt diplomat al Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat că „un miliard (n.r. de euro) este ceea ce îi plătim lui Putin în fiecare zi pentru energia pe care ne-o furnizează”.

Dr. Illarionov a declarat că dacă țările occidentale „ar încerca să pună în aplicare un adevărat embargo asupra exporturilor de petrol și gaze din Rusia … aș paria că, probabil, într-o lună sau două, operațiunile militare rusești din Ucraina, vor înceta”.

„Este unul dintre instrumentele foarte eficiente aflate încă în posesia țărilor occidentale”, a adăugat el.

Care sunt, de fapt, prioritățile lui Putin

În timp ce comerțul cu petrol și gaze a continuat în timpul conflictului, sancțiunile pe scară largă înseamnă că multe alte activități economice au fost oprite, multe companii străine s-au retras și exporturile au fost perturbate.

Un studiu recent realizat de bancă centrală a Rusiei prevede chiar că economia se va contracta cu 8% în acest an, în timp ce Institutul Internațional de Finanțe spune că ar putea scădea cu până la 15%.

Dr. Illarionov a sugerat că președintele Putin este pregătit să suporte o lovitură pentru economie ceea ce arată unde se află, de fapt, prioritățile sale.

„Ambițiile sale teritoriale, ambițiile sale imperiale, sunt mult mai importante decât orice altceva, inclusiv mijloacele de trai ale populației rusești și ale situației financiare din țară … chiar și starea financiară a guvernului său”, a spus el.

Aproape 60 de milioane de ruși ar putea ajunge la sărăcie

Săptămâna trecută, pe fondul tensiunilor cu Europa în legătură cu modul în care va fi plătit gazul rusesc, președintele Putin a declarat că „indicatorii cheie” ai sănătății economiei rusești includ „crearea de locuri de muncă, reducerea sărăciei și a inegalității, îmbunătățirea calității vieții oamenilor, disponibilitatea bunurilor și serviciilor”.

Cifrele Băncii Mondiale sugerează că aproape 20 de milioane de ruși trăiesc în sărăcie, iar președintele Putin s-a angajat, în ultimii ani, să reducă la jumătate acest număr.

Cu toate acestea, în prezent, Dr. Illarionov a declarat că „vom asista probabil la o dublare a numărului acestor persoane, poate chiar la o triplare”, deoarece economia se confruntă cu dificultăți majore.

Final de drum pentru Vladimir Putin?

În acest context, fostul consilier al președintelui Vladimir Putin, Dr. Andrei Illarionov, care în prezent locuiește în Statele Unite, a declarat că o schimbare de guvern este inevitabilă în Rusia „mai devreme sau mai târziu”. El a spus că „este absolut imposibil să existe un viitor pozitiv pentru Rusia, cu actualul regim politic”.

De asemenea, el a sugerat că sub conducerea președintelui Putin „nu există nicio posibilitate ca această țară să fie integrată din nou în relațiile internaționale, în economia mondială”.