Ungaria a primit o lovitura grea din cauza poziției pro-Putin a lui Orban. Polonia vrea să rupă relațiile

Așadar, Jaroslaw Kacszynski a declarat la postul polonez Radio Plus că vede într-o lumină „categoric negativă” poziția adoptată de Viktor Orban față de Vladimir Putin. Totodată, liderul partidului conservator Lege şi Justiţie (PiS) a catalogat decizia Budapestei de a accepta solicitarea Rusiei, privind plata gazului natural în ruble, drept „ceva foarte trist”.

În acest context, spune Kacszynski, cele două țări nu vor mai putea coopera ca până acum, în cazul în care „Orban nu se schimbă”. Acesta a subliniat și că lui Viktor Orban „trebuie să i se recomande să meargă la un oftalmolog” în momentul în care „spune că nu poate vedea clar ce s-a întâmplat la Bucea”.

Comisia Europeană a lansat la rândul ei un avertisment dur pentru Viktor Orban

După ce ministrul de Externe din Ungaria a informat că Guvernul de la Budapesta vrea să plătească gazele naturale în ruble rusești, Comisia Europeană i-a transmis un mesaj urgent lui Viktor Orban, avertizându-l că încalcă sancțiunile europene impuse Rusiei.

„Am făcut o analiză a decretului lui Putin, iar cazul juridic este foarte clar. Ceea ce sugerează Putin – această transformare a euro în ruble și apoi plata facturii la gaz – ar fi o încălcare a sancțiunilor. Dacă plătești în ruble, încalci sancțiunile, eludezi sancțiunile pe care le-am pus Rusiei.

Până acum, Ungaria a respectat sancțiunile, așa că, până când nu vom vedea contrariul, este în regulă. Niciodată nu am mai văzut Uniunea Europeană atât de unită, atât de hotărâtă, atât de rapidă. Și cred că pentru fiecare dintre statele noastre membre, de asemenea, o întrebare, vreau să fiu eu primul care să rupă această unitate? Cred că nu”, a explicat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vineri, 8 aprilie, potrivit CNN.

Reamintim faptul că, recent, ministrul de Externe din Ungaria a informat că autoritățile maghiare lucrează la detaliile tehnice pentru a plăti gazul natural în ruble rusești, acceptând decizia finală a lui Vladimir Putin, notează agenția de presă MTI.