Vești încurajatoare vin din Rusia. Ministerul de Externe anunță, joi, că negocierile cu ucrainenii au fost reluate.

Menționăm faptul că, de această dată, părțile discută prin intermediul legăturii video, iar negocierile au fost reluate la o zi după ce ministrul de Externe Serghei Lavrov a spus că neutralitatea Ucrainei a fost un subiect „discutat serios”.

În același timp, şeful diplomaţiei ruse a mai adăugat că există șanse ca Rusia și Ucraina să se înțeleagă rapid.

Sunt câteva formulări asupra cărora, din punctul meu de vedere, suntem aproape să ne înțelegem”, a spus Serghei Lavrov.

La rândul său, Kremlinul a spus că ideea demilitarizării Ucrainei ca Austria ar putea fi un compromis care să aducă războiul mai aproape de final. Amintim faptul că Austria are armată proprie, dar este obligată să-și păstreze statutul de neutralitate impus printr-un tratat și prin constituție.

Propunerea făcută de Rusia

Totodată, Austria nu poate intra în alianțe militare și nu poate accepta baze militare străine pe teritoriul propriu.

Amintim faptul că anterior, în urmă cu doar câteva ore, aceași situație a fost confirmată și de surse anonime. Acestea au declarat pentru cotidianul Financial Times că au fost înregistrate progrese importante între Rusa și Ucraina.

Cele două țări discută despre un plan care conţine clauze privind un armistiţiu şi retragerea trupelor ruse dacă Administraţia de la Kiev asumă neutralitatea militară.

Pe de altă parte, aceleași surse spuneau și că Ucraina încă este sceptică în legătură cu intențiile pe care Rusia le are.

Acest proiect a început să fie discutat încă de luni, iar planul conţine 15 clauze privind renunţarea de către Ucraina la ambiţia aderării la NATO, garanţii că nu vor exista baze militare sau capabilităţi ofensive pe teritoriul Ucrainei, în schimbul protecţiei oferite de aliaţi precum Statele Unite, Marea Britanie şi Turcia.

Ucraina este sceptică

Totuși se pare că întreg caracterul garanţiilor de securitate oferite Ucrainei de Occident şi acceptarea acestora de către Rusia reprezintă obstacole în negocieri, la fel şi statutul teritoriilor est-ucrainene ocupate de Rusia sau de insurgenţi proruşi în 2014.

„Există o probabilitate ca aceste discuţii să fie înşelăciuni şi iluzii. Mint despre tot – Crimeea, acumularea de trupe la frontiere şi isteria invaziei. Trebuie să existe presiuni asupra lor pentru a nu mai avea altă posibilitate” în afară de a accepta un acord de pace, a afirmat un oficial de la Kiev, sub protecţia anonimatului.