De asemenea, Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan au discutat la telefon și despre negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina.

Președintele Turciei ar fi „subliniat necesitatea stabilirii unui armistițiu și a păcii” între Moscova și Kiev „cât mai curând posibil”, relatează Sky News.

Rusia și Ucraina, din nou, la masa negocierilor

Delegațiile Rusiei și Ucrainei se vor reașeza la masa negocierilor, luni, 28 martie. Dialogul diplomatic va dura până miercuri, 30 martie.

Potrivit Mediafax, diplomații ucraineni și oficialii ruși au decis să susțină negocierile de pace în Turcia. David Arakhamia, negociator ucrainean, a confirmat informația respectivă pe rețelele de socializare.

Consilierul președintelui Federației Ruse – Vladimir Medinsky a spus că o nouă rundă de negocieri cu delegația ucraineană va avea loc în perioada 29-30 martie.

„Astăzi a avut loc o altă rundă de negocieri cu Ucraina prin videoconferința. Drept urmare, s-a decis să ne întâlnim personal în perioada 29-30 martie”, a scris Medinsky pe canalul său Telegram.

Reamintim că, ambasadorul Israelului în România, David Saranga, a vorbit despre implicarea Israelului în negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina. Acesta susține că situația actuală dificilă.

Ambasadorul Israelului în România: Războiul din Ucraina va continua

„Trebuie să înţelegem că faptul că Rusia e prezentă în Siria, în nordul Israelului, asta înseamnă că Israelul trebuie să negocieze cu ruşii, cu Putin şi din acest motiv cred că în momentul de faţă suntem într-o situaţie care e puţin dificilă.

Un lucru bun care s-a întâmplat de când Rusia a început să fie prezentă în Siria este că Israel şi Rusia au stabilit linie directă pentru a coordona activităţile noastre în această zonă, în Orientul Mijlociu.

De atunci, cu o excepţie – când s-a prăbuşit un avion rus – am reuşit să coordonăm activităţile noastre cu Rusia. Nu este uşor, este o situaţie foarte delicată, dar această linie directă pe care am avut-o şi încă o avem cu Moscova ne-a ajutat”, a declarat David Saranga la Prima Tv.

Israelul, asupru criticat pentru implicarea sa în războiul actual

„În această perioadă de timp noi, statul Israel încearcă să vadă dacă putem să ajutăm în acest conflict. Asta este intenţia noastră (de mediere- n.r.). Pot să vă zic, într-un mod sincer, că şansele nu sunt mari şi asta a zis şi prim-ministrul nostru după ce s-a întors din Rusia şi lumea a întrebat de ce Israelul s-a implicat.

E mai bine să nu ne implicăm în acest război care nu e al nostru? Şi răspunsul era: Şi dacă există această şansă mică că vom reuşi să oprim această tragedie, trebuie să încercăm. Şi din acest motiv şi din multe altele Israelul s-a implicat”, a adăugat David Saranga.

Întrebat dacă consideră că războiul actual va continua, acesta a spus: „Din ce vedem până acuma, din nefericire, lucrurile vor continua. Din nefericire.”

Totodată, el afirmat că performanța militară a Ucrainei a făcut Rusia să schimbe tactica de luptă și să continue războiul o perioadă îndelungată.

„Ce am crezut noi toţi la începutul războiului nu este ce vedem în ziua de astăzi. (…) Cred că din cauză că Ucraina este o ţară foarte mare şi performanţa pe care armata ucraineană a arătat-o până acum şi perseverenţa armatei ruse, din nefericire cred că va mai continua”; este de părere diplomatul.

Ambasadorul a mai fost întrebat dacă crede că Ucraina va rezista ca stat independent. „Asta este speranţa noastră şi ăsta este scopul lumii occidentale”, a explicat David Saranga.