Un editorial pentru Bloomberg, semnat de Hal Brand. De la sfârșitul lunii februarie, Rusia a fost lovită de sancțiuni economice, comerciale și financiare mai mult decât usturătoare. Rusia este aproape de a intra în incapacitate de plată, iar o decuplare tehnologică rapidă este în desfășurare.

Firmele străine fug din țară, în timp ce echipele rusești sunt excluse de la competițiile internaționale de fotbal și din alte sporturi. Până și Federația Internațională a Pisicilor a interzis felinelor din Rusia să ia parte la evenimentele sale.

Trei scenarii alarmante pentru America și aliații săi

Rusia nu este o tiranie inferioară, precum Cuba sau Coreea de Nord; este o putere majoră, a cărei populație era, până de curând, profund conectată la mediul global. Acum, Rusia suferă un grad de ostracizare internațională care, de obicei, are loc doar atunci când o țară este în război cu lumea.

Ce va însemna pentru Moscova dacă conflictul din Ucraina se va prelungi luni sau chiar ani? Ne putem imagina câteva scenarii, toate reprezentând provocări extrem de urâte pentru Rusia. Unele dintre ele ar putea fi alarmante chiar și pentru America și aliații săi.

”Primăvara Moscovei”, scenariul cel mai roz

Cel mai roz scenariu este „Primăvara Moscovei”, în care costurile conflictului vor duce la schimbarea regimului și la o renaștere a democrației pe care Rusia a experimentat-o ​​trecător în anii 1990. Elitele ruse îl îndepărtează pe Putin și cad la pace cu Ucraina.

După ce au experimentat consecințele agresiunii și autocrației, zonele liberale ale societății ruse vor dori o deschidere politică mai mare și reintegrarea țării în lume. Așa cum izolarea a convins Africa de Sud să renunțe la apartheid la sfârșitul anilor 1980, oprobriul occidental poate provoca schimbări dramatice în politicile externe și interne ale Moscovei.

Şansele ca acest scenariu să se materializeze sunt minime. Două decenii de Putinism au lăsat Rusia cu o opoziție slabă și fragmentată. Și chiar dacă Rusia a experimentat o revoluție, nu trebuie uitat un lucru: istoria anilor 90 ne arată că ar putea urma instabilitatea și chiar haosul.

”Uriașul rănit”

Un al doilea scenariu, mai plauzibil este „Uriașul rănit”. Aici, Putin își folosește controlul asupra serviciilor de securitate pentru a rămâne la putere și a reprima orice nemulțumire populară provocată de izolarea țării. Va exploata oportunitățile de pe piața neagră, pe care sancțiunile le creează inevitabil, pentru a-i recompensa pe partenerii loiali. Rusia va deveni astfel mai dependentă de China.

Ceea ce se schimbă nu sunt atât politicile rusești, ci puterea Rusiei: costul slăbirii țării va fi uzura continuă a economiei, modernizarea tehnologică întârziată și o afectare pe termen lung a potențialului militar al Moscovei. Acest scenariu nu este unul bun pentru democrațiile occidentale și din Pacific, dar nici nu este terifiant: împotriva unei Rusii mai greoaie și mai stagnante, SUA s-ar putea descurca destul de bine.

”Teheranul de pe Volga” – Rusia va deveni un Iran superputernic

Există și un al treilea scenariu, mai sumbru: „Teheranul de pe Volga”. Aici, izolarea și radicalizarea merg mână în mână. Rușii educați, care se mișcă mai ușor, părăsesc țara, scăpând regimul de cei mai liberali critici ai săi.

Epurările interne agresive, propaganda necruțătoare și avântul naționalismului militant vor duce la o variantă rusă a fascismului. Când Putin, în cele din urmă, va cădea, va fi înlocuit de un lider la fel de represiv, ambițios și xenofob.

Rusia va deveni astfel un Iran superputernic, dotat cu arme nucleare. O țară care tot mai evitată de Occident, care va compensa slăbiciunea cu atitudini belicoase. Departe de a se retrage din confruntarea cu Occidentul, această Rusie ar putea să pună la cale acțiuni de sabotaj în Europa sau să-și îndrepte și mai agresiv armele cibernetice asupra țintelor din SUA și din alte țări democratice.

Ai grijă ce îți dorești!

Realitatea ar putea să fie complet diferită de oricare dintre aceste scenarii. Dar trebuie luate în calcul două puncte importante.

În primul rând, Washingtonul trebuie să înceapă să se gândească serios la traiectoria pe termen lung a Rusiei. În 1989, administrația președintelui George H.W. Bush a creat un grup de planificare pentru a analiza ce s-ar putea întâmpla pe fondul schimbărilor din Uniunea Sovietică. Indiferent de ceea ce se întâmplă în această criză, Rusia este suficient de mare și de puternică încât traiectoria sa va fi vitală pentru sănătatea generală a ordinii internaționale. ASTA înseamnă că SUA trebuie să fie pregătite pentru orice.

În al doilea rând, ai grijă ce îți dorești! SUA și aliații săi folosesc pe bună dreptate sancțiuni devastatoare, alături de rezistența ucraineană tenace, pentru a impune costuri grele unui regim care a încălcat în mod flagrant cele mai elementare norme de comportament internațional. Dar nimeni nu ia în considerare care ar putea fi consecințele pe termen lung.

Chiar și în cel mai optimist scenariu, SUA s-ar putea confrunta cu provocări enorme, sprijinind o Rusie în curs de liberalizare să iasă din guvernarea autoritară. De asemenea, Washingtonul s-ar putea confrunta cu o Rusie recalcitrantă, poate chiar mai radicalizată. În cele din urmă, războiul din Ucraina se va încheia, dar problemele Americii cu Rusia ar putea fi abia la început.