Raluca Turcan susține că s-au discutat mai multe principii în cadrul unei dezbateri care a avut loc cu mai mulți membrii din conducerea sistemului judiciar din România. Ministrul Muncii susține că există anumite modificări legislative care se pot opera, astfel încât pensiile speciale să se apropie cât mai mult de parte de contributivitate.

Totodată, aceasta a subliniat faptul că nu se dorește o tăiere foarte mare a acestora, ci se solicită doar ca valaorea pensiilor speciale să nu depășească valoarea salariului încasat.

„Sunt principii pe care le-am propus la acea dezbatere și am solicitat faptul că au fost toți șefii, toată conducerea sistemului judiciar din România, pentru a discuta un domeniu foarte sensibil.

Modificări legislative se pot opera, astfel încât să aduci sistemul de pensii speciale cât mai aproape de partea de contributivitate. În domeniul Justiției avem o jurisprudență deja adunată, care aduce acest principiu pe care și l-a asumat și domnul ministru al Justiției și anume pensiile să fie cât mai aproape de salariu, dar solicitarea noastră este ca pensiile să nu depășească salariu”, a spus Raluca Turcan, la Digi24.

Supraimpozitarea pensiilor speciale a fost declarată neconstituțională

Ministrul Muncii a mai amintit de toate lucrurile făcute în trecut, precum supraimpozitarea pensiilor speciale, care în final, s-a declarat neconstituțională. În acest context, Turcan susține că interesul Ministerului este să aducă echitatea în sistemul de pensii și nu doar să o mimeze.

„Orice forțare, precum supraimpozitarea pensiilor speciale s-a declarat neconstituțională. Pe mine nu mă interesează să mimăm echitate. Noi chiar vrem să aducem mai repede echitatea în sistemul de pensii și atunci, acesta este un principiu bun pe care îl putem susține”, a adăugat Turcan.

Aceasta a vorbit și despre faptul că, după ultimele informații apărute în spațiul public potrivit cărora pensiile speciale ar urma să fie tăiate, magistrații au început deja să plece din sistem.

„În ultimele luni au plecat chiar cinci judecători, ceea ce evident nu este de dorit”, a adăugat Turcan.

„Cu calm, am solicitat propuneri din partea sistemului, astfel încât să nu ne trezim că ne pleacă oameni, lăsându-ne sistemul de justiție vraiște”, a mai spus ministrul.

Ministrul Muncii a mai precizat că sistemul de pensii sepciale a fost format ”într-un mod forțat”, acesta fiind motivul discrepanței între salarii și pensiile încasate.

„Au fost create mai multe anomalii. Au existat diferențe în privința legii salarizării și a pensiilor. Au existat perioade în care contributvitatea a fost minimă, și atunci, aceste anomalii își pun amprenta asupra sistemului de pensii speciale, format de asemenea, într-un mod forțat, raportat la ultimul salariu în plată”, a adăugat ministrul.