Premieră în România! Fondurile de pensii private au depășit pragul de 80 miliarde de lei

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) arată că activele fondurilor de pensii private Pilon II au atins luna trecută valoarea de 80,2 miliarde lei. Astfel, acestea au depășit, pentru prima dată, pragul de 80 de miliarde de lei.

Conform datelor ASF publicate luni, 19 aprilie, fondurile de pensii private Pilon II au avut în luna martie o creştere 33%, sau 20 de miliarde de lei, faţă de luna martie a anului precedent.

Care este explicația din spatele evoluției respective?

Evoluţia respectivă a fost susținută parțial de revenirea unor cotaţii din portofoliul fondurilor de pensii Pilon II. Totodată, aceasta a fost susținută şi de viramentele trimise de salariaţii români, cu o valoare medie de aproximativ 750 de miliarde de lei.

De asemenea, cifrele Autorității de Supraveghere Financiară arată că activele fondurilor de pensii private Pilon II s-au majorat luna trecută cu 3 miliarde de lei faţă de luna februarie.

Fondurile de pensii private Pilon II aveau în luna martie investiţii de 52 de miliarde de lei în titluri de stat, 19 miliarde de lei în acţiuni, investite majoritar la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), obligaţiuni corporative în valoare de 3 miliarde de lei, depozite bancare de 1,6 miliarde de lei şi alte plasamente.

Recalcularea pensiilor

Legat de recalcularea pensiilor, amintim că ministrul Muncii a asigurat recent că angajații din casele de pensii muncesc asiduu la dosare.

„Determinarea colegilor din casele de pensii din România de a menține ritmul evaluării dosarelor este o dovadă de implicare pe care o primesc, din fericire, în cele mai multe locuri din țară.

Toți cei implicați știu deja că lucrăm la o serie de măsuri care să permită continuarea accelerată a acestei activități în perioada următoare prin suplimentarea de personal (pe perioadă determinată) și stimulente pentru cei care și-au dublat practic activitatea.

Am comunicat astăzi colegilor din Casa de Pensii Sibiu intenția noastră de a finaliza actul normativ referitor la recrutarea de personal și acordarea de stimulente în cel mai scurt timp posibil.

În felul acesta pregătim cadrul legal pentru absorbția banilor din PNRR pentru reforma sistemului de pensii, reformă care pe lângă recalculare, digitalizare și dotare cu echipamente cuprinde și această componentă de sprijin pentru structurile actuale implicate în acest proces fără precedent”, a scris Raluca Turcan pe propria pagină de socializare.

Sursă foto: pixabay