Potrivit declarațiilor făcute de Ilie Bolojan, valoarea burselor a crescut în ultimii ani într-un ritm considerat nesustenabil din punct de vedere bugetar, ajungând în 2024-2025 la un nivel pe care statul nu îl mai poate suporta.

Ilie Bolojan anunță măsuri fiscale dure și tăieri în educație

În urmă cu trei ani, suma totală alocată burselor era de 188 de milioane de lei. În prezent, aceasta a ajuns la 4,7 miliarde de lei, ceea ce echivalează cu aproximativ un miliard de euro. Creșterea de peste zece ori a acestor fonduri, în special pentru bursele acordate elevilor, este văzută ca o povară financiară semnificativă asupra bugetului național.

Premierul a subliniat că, dincolo de efortul bugetar, s-au constatat și disfuncționalități în aplicarea criteriilor de acordare a burselor de merit. S-au identificat situații în care întregi clase de elevi beneficiază de burse de merit pentru medii peste 9,50, în timp ce rezultatele reale la examenul de Bacalaureat indică note de 5, 7 sau chiar eșec la examen. Acest fapt pune sub semnul întrebării relevanța și eficiența actualului sistem de burse.

„Știu că nu este o chestiune populară, dar trebuie să fim din nou corecți. În ultimii ani a fost o creștere care nu poate fi suportată a burselor, mai ales pentru elevi”, a spus Bolojan.

proteste burse studenti elevi
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Guvernul are în vedere o serie de alte măsuri fiscale

Pe lângă reforma burselor, Guvernul condus de Ilie Bolojan are în vedere o serie de alte măsuri fiscale incluse în proiectul de Ordonanță de Urgență, cunoscut sub denumirea de „OUG trenuleț”. Printre modificările preconizate se numără creșterea cotei generale a TVA de la 19% la 21% și majorarea cotei reduse de TVA de la 9% la 11%.

De asemenea, se prevede creșterea contribuției la asigurările sociale de sănătate (CASS) pentru pensiile mai mari de 3.000 de lei, alături de creșterea accizelor la combustibil și produse din tutun. Nu în ultimul rând, Guvernul intenționează să majoreze impozitul pe cifra de afaceri în sectorul bancar, de la 2% la 4%.

„Gândiți-vă că acum 3 ani de zile aveam o sumă totală pentru burse pe România de 188 de milioane de lei și anul trecut și anul acesta am ajuns la o sumă care înseamnă 4,7 miliarde lei. Deci este o creștere de 10 ori și, în afară de faptul că este o sumă foarte mare pe care nu ne-o putem permite, aproape un miliard de euro doar pe bursele elevilor, am ajuns ca, printr-o aplicare neconformă, să avem clase întregi care au burse de merit, adică peste 9,50, dar care la examenul de Bacalaureat iau note de 5 sau 7 sau, mai rău, nu-și iau Bacalaureatul”, a susținut premierul.

Toate aceste măsuri fac parte dintr-un plan amplu de consolidare fiscală, prin care Executivul urmărește reducerea deficitului bugetar și redirecționarea resurselor financiare către domenii considerate prioritare.