Probleme tot mai mari pentru România! Populaţia îmbătrâneşte tot mai mult, iar totul se va vedea pe viitor în sistemul de pensii.

România îmbătrâneşte văzând cu ochii

Potrivit datelor provizorii legate de recensământ, populația României cu vârsta de peste 65 de ani a crescut cu peste jumătate de milion de persoane față de acum zece ani.

În același timp, se înregistrează şi o scădere majoră în rândul românilor care susțin economia țării. Toate aceste elemente vor avea un impact devastator, pe viitor, asupra sistemului de pensii. Economiştii atrag atenţia că cei care vor ieşi la pensie se vor alege cu pensii mult mai mici.

România numără peste 3,7 milioane de persoane trecute de 65 de ani, cu circa jumătate de milion mai mulți decât în urmă cu un deceniu. Această categorie reprezintă peste 19% din populație, fata de 16%, cât reprezenta în 2011.

Cea mai mare scădere, de 3,7 puncte procentuale este în rândul populației adulte, între 15 și 64 de ani. În momentul de față, sunt puțin peste 12 milioane de persoane care contribuie la susținerea economiei. În prezent, aceste persoane reprezintă doar 64,3% din populație, față de 68% în urmă cu 10 ani.

39 de judeţe din România, din cele 42 plus Bucureşti, au înregistrat diminuări ale populaţiei. Cele mai mari scăderi s-au înregistrat în județele Caraș-Severin și Teleorman.

„Vom avea 2 pensionari la un angajat și atunci statul va trebui să găsească soluții”

Pierderea de peste un million de persoane înregistrată la recensământ echivalează cu jumătate din populația Capitalei. În timp, spun sociologii, o pierdere masivă ar putea conduce la comasarea unor localități. Pe de altă parte, scăderea populației active va produce și dezechilibre economice, potrivit stirileprotv.ro.

„Acest fenomen de îmbătrânire se va accentua și va genera un impact major în ceea ce înseamnă sistemul de pensii.

Dacă în prezent avem 2 angajați, care întrețin un pensionar, în 15 – 20 de ani, raportul va fi egal, iar în 30 de ani, acest raport se va inversa, vom avea 2 pensionari la un angajat și atunci statul va trebui să găsească soluții”, a explicat sociologul Dan Jucan.

Bugetul de asigurări sociale va fi supus unei mari provocări atunci când aşa-numiţii „decreţei”, care întrețin în acest moment sistemul de pensii, se vor pensiona la rândul lor.

Există circa 1,8 milioane de „decreţei” la acest moment şi urmează să se pensioneze în următorii 10 ani.