În cursul zilei de luni este așteptat ca Banca Mondială să prezinte raportul privind pensiile speciale din România. Din informațiile apărute până acum se pare că Banca Mondială consideră că proiectul privind reforma pensiilor speciale din țara noastră este insuficient. De asemenea, Comisia Europeană (CE) și-a comunicat în mod informal nemulțumirile legate de această reformă.

Banca Mondială și Comisia Europeană, nemulțumite

În timp ce pensionarii speciali din România au și peste 20 de mii de lei, mulți pensionari de rând sunt revoltați cu veniturile care nici măcar nu le ajung de pe o lună pe alta. În mare dificultate sunt mai ales pensionarii care primesc lunar pensia minimă, aceștia descurcându-se cel mai greu.

Această reformă a pensiilor speciale trebuia să fie finalizată încă de anul trecut, însă a rămas în sertare la Parlament. În același timp, Opoziția spune că țara noastră riscă să piardă banii din PNRR, având în vedere că practic a ratat un obiectiv. Guvernul dă însă asigurări că acest lucru nu se va întâmpla.

De asemenea, Opoziția susține eliminarea pensiilor speciale și trecerea lor în sistemul clasic, bazat pe contributivitate pentru profesiile care au primit astfel de pensii fără niciun motiv de-a lungul timpului, cum ar fi funcționarii publici parlamentari. În plus, se solicită majorarea vechimii necesare pentru pensionare cu stagiu complet de la 25 la 35 de ani. Acestea sunt însă doar o parte din solicitările făcute de cei din Opoziție.

În fiecare lună statul cheltuie peste 140 de milioane de lei cu plata acestor pensiilor speciale pentru cei peste 10 mii de pensionari speciali. Multe dintre aceste venituri pe care unii români îi primesc depășesc 20 de mii de lei pe lună. Dintre aceștia, procurorii și judecătorii au cele mai mari venituri, dar nici parlamentarii, angajații Curții de Conturi sau diplomații nu plâng de cei câteva zeci de mii de lei pe luna.

România are un jalon de tip red line în ceea ce privește pensiile speciale

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș a declarat că, în privința pensiilor speciale, „România are un jalon de tip red line.”

„Atunci când s-a aprobat PNRR, s-a aprobat cu două condiții. O primă condiție se referă la decarbonizare și angajamentele noastre pentru a scoate din funcțiune grupurile energetice pe bază de cărbune.

Al doilea pilon mare este cel privitor la pensii, unde România a avut un volum foarte mare de cheltuieli cu pensiile, care depășesc deja ordinul a 100 de miliarde de lei (20 de miliarde de euro)”, a declarat oficialul.