Guvernul României va crește anul viitor accizele la carburanți, într-o manieră care împarte această majorare în trei etape. Decizia a fost luată în contextul anului electoral și pentru a atenua impactul asupra șoferilor și consumatorilor.

Accizele la carburanți vor crește etapizat în 2024

În mod tradițional, accizele la benzină și motorină sunt majorate la începutul fiecărui an pentru a reflecta rata inflației. Totuși, pentru anul 2024, creșterea va fi făcută în trei etape astfel:

  • La 1 ianuarie 2024, se va aplica 33% din procentajul total de creștere anuală.
  • La 1 aprilie 2024, se va aplica încă 33% din procentajul total de creștere anuală.
  • La 1 iulie 2024, se va aplica ultima tranșă de 33% din procentajul total de creștere anuală.

Rata anuală a inflației în luna septembrie 2023, comparativ cu luna septembrie 2022, a fost de 8,8%. Acest procent va fi utilizat pentru calculul creșterii accizelor. Pe tot parcursul anului 2024, se așteaptă o creștere a accizei la benzină de 156 lei la 1.000 de litri. Acciza la motorină se majora cu 143 lei pentru 1.000 de litri.

Dacă se adaugă și cota de TVA, această creștere se traduce printr-un preț mai mare cu aproximativ 0,18 lei pe litru la benzină. Litrul de motorină va urca cu 0,17 lei pentru întregul an 2024. Este important de menționat că această creștere este determinată de taxele impuse de stat și nu include eventuale creșteri ale prețurilor din cauza condițiilor de piață.

În 2023, accizele nu au crescut cu rata inflației, guvernul a derogat de la această regulă și a menținut nivelurile minime conforme cu standardele Uniunii Europene.

Veniturile din accize au crescut în primele zece luni

Ultimele date ale Ministerului de Finanțe arată că veniturile din accize au însumat 30,45 miliarde de lei în primele zece luni din 2023. Acestea au consemnat o creştere de 2,8% faţă de nivelul de anul trecut.

În structură, încasările din accizele pentru produsele din tutun au înregistrat un avans de 7,1% (influenţată şi de creşterea accizei la ţigarete de la 1 aprilie 2023). Dinamica anuală a încasărilor din accizele pentru produsele energetice se menţine în teritoriul negativ (-1,1%), pe fondul scăderii comerţului cu amănuntul al carburanţilor.

Evoluţia lunară a încasărilor din accize prezintă în general o volatilitate mai ridicată, determinată de politica operatorilor economici de antrepozitare fiscală a produselor accizabile.

Alte impozite şi taxe pe bunuri şi servicii (preponderent venituri suplimentare din sectorul energetic) au însumat 15,11 miliarde de lei. Acestea au crescut cu 9,0%, faţă de nivelul încasat în perioada similară a anului trecut.