Compania de stat CFR Călători a anunțat că biletele de tren se scumpesc cu 20% la toți operatorii, începând cu data de 1 iulie 2022.

Scumpirea biletelor vine după ce operatorul de stat CFR Călători a cerut acest lucru în bugetul pe anul 2022. Compania a motivat creșterea prețurilor la energie, ca fiind la baza acestei decizii.

Așadar, de la 1 iulie 2022, cei care vor să călătorească cu trenul vor trebui să scoată mai mult din buzunar. Spre exemplu, un bilet de tren CFR Călători la un tren Inter-regio de la București la Brașov, care în prezent costă aproape 50 de lei, va costa de la 1 iulie circa 60 lei.

Și cei care vor să călătorească la mare vor trebui să plătească mai mult pentru un bilet. Un bilet de tren București – Constanța, care în prezent costă 60 de lei, va fi de la 1 iulie 2022, 72 de lei.

De asemenea, și operatorii privați au anunțat scumpiri asemănătoare. Ultima majorare de tarife la CFR Călători a fost în anul 2013.

Curentul necesar locomotivelor s-a scumpit cu 200%

În proiectul bugetului pentru anul 2022, CFR Călători a arătat o creștere a prețurilor pentru tracțiunea electrică de peste 200%:

„Față de valoarea preliminată a anului 2021,  cheltuiala cu energia electrică de tracțiune, a fost fundamentată pentru anul 2022, cu o majorare substanțială de peste 200%, respectiv cu suma de 188.156 mii lei, având în vedere că Societatea Comercială “Electrificare CFR” S.A. – singurul furnizor de energie electrică pentru domeniul feroviar,  a comunicat oficial că  prețul energiei electrice  va crește în anul 2022 cu 198%, altfel spus va crește  de la 532, 99 MWH  la  1.055,46 lei/MWh”, precizează compania de stat.

Salariații din CFR vor avea venituri mai mari

Pe de altă parte, compania CFR SA vine cu vești bune pentru angajați. Aceștia urmează să aibă salariile majorate de la 1 iunie.

Compania CFR SA a anunțat vineri semnarea actului adițional la contractul colectiv de muncă. Astfel, 25.115 angajați urmează să aibă salariile majorate cu 10% de la 1 iunie.

Potrivit unui comunicat al companiei, actul adiţional la contractul colectiv de muncă a fost înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

În baza acestuia, toți salariații companiei vor benefia, de la 1 iunie 2022, de o majorare cu 10% a salariilor de bază, iar valoarea unui tichet de masă va crește de la 15 la 20 de lei.

De asemenea, actul adițional prevede și acordarea unei clase de salarizare pentru următoarele funcții: meseriaș întreținere cale sau lucrări de artă, revizor de ace, montator SCB 1, montator SCB 2, mecanic drezină pantograf și IDM D, a precizat CFR SA.