Perioada de gratuitate a biletelor „Help Ukraine” a fost prelungită pe teritoriul României şi pe relaţia cu Ungaria până la finalul lunii mai, informează sâmbătă într-un comunicat CFR Călători.

Persoanele refugiate din Ucraina călătoresc gratuit pe teritoriul României cu CFR Călători. Biletul va fi emis numai pentru călătorii cu cetăţenie ucraineană sau altă naţionalitate, dar cu reşedinţa în Ucraina, se menţionează în comunicat.

Prețul biletelor CFR Călători crește de la 1 iulie

Menționăm că, Guvernul a aprobat la finalul lunii martie bugetul CFR Călători, companie care a solicitat creşterea cu 20% a tarifelor pentru bilete de la 1 iulie, a anunţat pe Facebook ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

„Guvernul a aprobat astăzi bugetul CFR Călători. Compania CFR Călători a solicitat creşterea tarifelor pentru bilete de la 1 iulie 2022! Mai exact: o majorare cu 20%, după 9 ani în care nu s-a operat vreo modificare de preţ. Vorbim de prima actualizare de tarife din 2013 încoace, în condiţiile în care preţurile la carburanţi şi energie electrică au crescut constant!”, a scris Grindeanu.

Compania a motivat creșterea tarifelor

El a menţionat că demersul aparţine conducerii CFR Călători care îşi asumă această solicitare necesară pentru investiţii şi pentru mentenanţă.

„Suntem conştienţi de necesitatea unor investiţii continue în infrastructura feroviară, iar CFR Călători este printre principalii beneficiari ai finanţărilor prin PNRR. Voi urmări îndeaproape implementarea proiectelor pentru modernizarea materialului rulant şi pentru achiziţia de material nou”, a mai spus Grindeanu.

Ajutor de stat de 43 de milioane de euro pentru CFR Călători

De asemenea, în cadrul unei şedinţe de Guvern, a fost aprobat un proiect de ordonanţă de urgenţă privind instituirea cadrului legal pentru acordarea unui ajutor de stat pentru compensarea pierderilor suferite ca urmare a pandemiei COVID-19 de către Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători „CFR Călători” SA.

Potrivit unui comunicat de presă al Executivului, ajutorul de stat care va fi acordat este de 210,346 milioane lei (reprezentând echivalentul a 43,63 milioane euro) şi va fi utilizat pentru compensarea pierderilor rezultate din activitatea de exploatare, estimat pentru perioada 16 martie 2020 – 31 decembrie 2020, astfel cum a fost autorizat prin Decizia C (2022) 759 final. Plata ajutorului de stat se va efectua până la 30 iunie 2022.