Într-un interviu acordat la Antena 3, Dan Suciu vine cu precizări de ultimă. Reacția acestuia vine după ce în cursul zilei de luni, BNR a decis în cadrul ședinței să majoreze dobânda cheie de la 1,75 la 2%, astfel că românii vor plăti în curând rate mai mari la credite.

Astfel, potrivit acestuia, decizia BNR vine ca un răspuns la situația economică în care România se află în momentul de față, având în vedere inflația semnificativă.

„Evident că decizia de astăzi vine să descrie sau să răspundă la situația economică particulară pe care o are România în contextul însă internațional în care avem o creștere semnificativă a inflației pe plan mondial. Decizia de astăzi de majorare pe care a luat-o Consiliul de Administrație încearcă să răspundă acestei provocări care, până la urmă o determină inflația”, a spus acesta, la Antena 3.

Totodată, el a subliniat faptul că această decizie este o necesitate, astfel încât să nu urmeze altep overi suplimentare. Suciu a mai menționat că această măsură nu va avea nici efecte devastatoare asupra românilor care au credite.

Adevărul despre decizia BNR

„Este o necesitate de răspuns la nivelul Băncii Centrale prin instrumentul principal care este dobânda de politică monetară pe care banca încearcă să o calibreze, așa încât să nu determine nicio povară suplimentară pentru cei care au credite pentru ca acest 0,25 nu are efecte devastatoare asupra creditelor.

Evident că este un efect, dar să nu uităm că creditele au avut dobânzile cele mai mici istorice pentru România în ultima perioadă. Deci creșterea vine de la nivelul minim istoric, ceea ce înseamnă că există cumva mult mai multă toleranță față de această creștere.Încercarea pe care o facem este să găsim un echilibru just între presiunile inflaționiste și susținerea economică și a creditului până la urmă”, a mai adăugat el.

Purtătorul de cuvânt al BNR a mai explicat că o dobândă mai scăzută ar fi de mare ajutor pentru cei care doresc să își facă un credit, însă este nevoie de un echilibru la nivel economic.

Impactul unei dobânzi mai mari

„Pentru că o dobândă mai scăzută sigur că favorizează atât doritorii de rate cât și creditul, în general. Pentru economie este un echilibru fin care trebuie găsit aici pentru că principala provocare o reprezintă inflația care este determinată în proporție de peste 70% de prețurile la energie asupra cărora aceste influențe de dobândă au un impact redus, dacă nu foarte chiar foarte redus.

Să nu uităm că până la urmă dacă inflația este scăpată de sub control ne afectează pe toți nu doar pe cei care au credite sau nu au credite, afectează pe toată lumea în mod egal și în mod fatal”, a mai spus acesta.

Purtătorul de cuvânt al BNR a mai menționat că o dobândă mai mare va putea înfrunta inflația, astfel încât în acest an să nu mai existe nicio temere referitoare la acest aspect.

„De aceea trebuie să reacționăm la acel mare pericol pe care îl determină inflația. Suntem încrezători la Banca Națională şi chiar dacă urmează o perioadă relativ dificilă în care perioada de ratelor mici a apus şi va urma ceva creșteri de dobândă vom putea înfrunta inflația așa încât în perioada a doua anului să nu mai avem această temă legată de inflație”, a explicat Dan Suciu, purtător de cuvânt BNR la emisiunea În faţa Naţiunii de la Antena 3.