Se schimbă vremea în România! Va începe să ningă în zilele următoare

Deși suntem în mijlocul iernii, mercurul din termometre ne indică temperaturi specifice primăverii. Astăzi, 18 ianuarie 2023, se vor înregistra la prânz temperaturi maxime în jur de 20 de grade Celsius în București, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

„Putem spune că vremea ne face surprize în aceste zile din mai multe perspective. Pe de o parte vorbim de aspectul termic care va fi unul neobișnuit, nu neapărat nemaiîntâlnit. Pentru că dacă ne raportăm la un obișnuit al perioadei, la data la care ne aflăm, temperaturile maxime ar trebui să se situeze între -3°, -2° C în depresiunile din Estul Transilvaniei, unde se știe că este cel mai frig de regulă, la cel mult 3° – 4° în partea de sud-est a teritoriului.

Astăzi (18 ianuarie 2023) estimăm a avea temperaturi maxime în toată țara de peste 10° -12° C și cu mult mai mari de atât în jumătatea sudică. Peste 15°-17° grade. Izolat, în extremitatea de sud a țării, putem înregistra maxime de 20°-22° C. Dacă luăm valoarea în sine, este mai degrabă caracteristică unui început de vară. Deci vorbim de o vreme cu ușoare anomalii.”, a declarat, miercuri, meteorologul Alina Șerban, relatează Antena 3 CNN.

Astăzi, vom avea parte din intensificări ale vântului foarte puternice pe crestele montane înalte, la altitudini de peste 1800 m în Carpații Meridionali, unde rafalele de vânt vor fi de peste 140 km/h. Va viscoli puternic și va fi vizibilitate scăzută în zonele respective.

Vor exista intensificări ale vântului și în zonele montane mai joase, unde rafalele de vânt vor fi de peste 100-110 km/h, dar și în zonele de câmpie, în partea de vest, de nord-vest, în zona Dobrogei și în sud-est. Vom avea parte de intensificări ale vântului pe tot parcursul zilei, chiar dacă va mai slăbi în intensitate spre seară. În mare parte, vor fi înregistrate rafale de vânt de 55-60 km/h și izolat 70 km/h în zonele respective.

Va ploua în jumătatea vestică a României și va ninge în zonele montane

„Dacă vorbim de temperaturile ridicate asociate cu intensificări ale vântului, în zonele respective nu se vor simți la fel ca în partea de sud unde și vântul va fi destul de cald, iar soarele va fi prezent multă vreme pe cer. Tot în partea de vest, în mod deosebit în jumătatea vestică a teritoriului, vor trena sisteme noroase în mare parte din interval, interval însemnând ziua de azi, ziua de mâine chiar și poimâine ce vor determina precipitații.

Pe un interval atât de lung de timp vorbim de precipitații însemnate cantitativ, peste 20-25 l/m², iar în zonele montane aferente cu mult mai mult, peste 55-60 70 l/m² sau chiar 70 l/m²… Repet se vor acumula într-un interval destul de lung de timp. Precipitații în formă lichidă de această dată, pentru că ne găsim sub influența unei mase de aer tropical, o masă de aer foarte cald”, a precizat meteorologul Alina Șerban.

Potrivit spuselor sale, în zonele montane, la altitudini foarte mari, la peste 1800 m, va ninge, iar de mâine, 19 ianuarie 2023, vremea va începe să se răcească în vest, nord-vest, apoi și în celelalte regiuni ale României. Mâine vom avea o scădere semnificativă a valorilor termice prin Banat, Crișana, Maramureș, însă restul țării va rămâne cu vreme deosebit de caldă, apoi răcirea aerului va continua și în celelalte regiuni și în consecință transformarea precipitațiilor.

„Ne putem gândi și la zăpadă pentru că pe fondul acestei răciri precipitațiile în formă lichidă se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare. În multe zone din țară va fi zăpadă!”, a explicat meteorologul Alina Șerban.

ANM a emis Cod Roșu de viscol puternic

Atenție! ANM a emis primul Cod Roșu de viscol puternic, valabil de astăzi, de la ora 22:00, până mâine la ora 14:00. Această vizează altitudini de peste 1800 m în zona Carpaților Meridionali, unde intensificările de vânt vor fi susținute, vorbim de viteze la rafală de peste 120-140 km. Va fi viscol puternic luând în considerare și stratul consistent de zăpadă din aceste zone. Vizibilitatea va fi redusă spre 0.

„Vorbim totodată despre o avertizare meteorologică cod portocaliu, care va fi valabilă din această seară, de la ora 22:00 până mâine la ora 14:00. La altitudini de peste 1800 m, în Munții Apuseni și în nordul Carpaților Orientali, precum și la altitudini între 1500 m și 1800 m, în Carpații Meridionali, vorbim de intensificări ale vântului cu viteze de peste 100-110 kilometri pe oră și în același timp vorbim și despre cantități de precipitații ce vizează valori de 30-50 l/m², izolat peste 60-70 l/m².

De astăzi, de la ora 11:00, până pe data de 19 ianuarie, la ora 18:00, vorbim despre o atenționare meteorologică cod galben ce vizează zona montană, zona Banatului, Crișana, Maramureș, Dobrogea, nord-vestul Transilvaniei. Intensificările de vânt în aceste zone sunt la cote mai reduse, 55-70 km/h, dar vorbim de precipitații care să cumuleze în special în jumătatea vestică a țării valori de peste 20-25 de litri pe metru pătrat”, a explicat Elena Mateescu, directorul ANM, potrivit sursei citate anterior.