Mișcare extrem de importantă în Camera Deputaților, care vizează mii de români. S-a aprobat, în comisiile de specialitate, mai multe rapoarte favorabile la proiecte legislative care vor fi supuse votului în plen. Printre reglementările avizate figurează reducerea vârstei de pensionare pentru persoanele care locuiesc în zone grav afectate de poluare industrială.

Se schimbă vârsta de pensionare

Se schimbă vârsta de pensionare. Persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă ar putea beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani fără penalizări. Potrivit proiectului de lege dezbătut de deputați, de aceste prevederi vor beneficia cetățenii care locuiesc în 28 de localități și pe o rază de 8 km în jurul acestora.

Este vorba de localități precum Baia Mare, Copșa Mică, Lupeni, Petrila sau Uricani.

Un alt proiect de lege care are raport favorabil este cel prin care se recunosc meritele personalului participant la acțiuni militare în afara teritoriului statului român și acordarea unor drepturi ale acestuia și urmașilor celui decedat. La votul decizional, cu raport de adoptare, intră și proiectul de lege privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare.

Potrivit inițiativei legislative, se constituie hărțuire morală la locul de muncă orice comportament care prin caracterul sistematic poate aduce atingere demnității, integrității fizice ori mentale a unui angajat sau grup, punând în pericol activitatea la locul de muncă. Stresul și epuizarea fizică intră sub incidența hărțuirii morale la locul de muncă. Angajații care săvârșesc astfel de fapte răspund disciplinar, dar pot fi sancționați contravențional sau penal. Aceste proiecte intră la votul decizional în Camera Deputaților.