Cunoscutul catalog în format fizic este pe cale de dispariție. În întreaga țară, peste 1.000 de școli au adoptat modelul de catalog electronic. Acestea au renunțat, astfel, la practica trecerii manual a notelor și absențelor de către profesori. Acum se utilizează o aplicație pe telefonul mobil pentru a introduce informațiile necesare.

Părinții sunt încântați că au acces imediat la note. Această transparență a dus la o scădere a absenteismului printre elevi.

Catalog electronic în toate școlile din țară în maxim doi ani

În această direcție, Ministerul Educației a propus un proiect de implementare a sistemului de catalog electronic în toate școlile din țară. Termenul avut în vedere este de cel mult doi ani.

Timpurile în care profesorii strigau numele elevilor din catalog sunt demult apuse. La Liceul Grigore Moisil din Timișoara, prezența este gestionată exclusiv prin intermediul catalogului electronic. Părinții primesc notificări în timp real pe telefonul mobil. Ei le pot vedea și pe calculator. Așa, vor afla când elevul primește o notă sau este absent de la ore.

scoala, elevi, catalog, profesor
SURSA FOTO: Pexels

Notele și absențele devin imediat vizibile pentru părinți

Irina Roșu, profesor la Liceul Teoretic Grigore Moisil din Timișoara, menționează că atunci când trece o notă sau o absență în catalogul electronic, acestea devin imediat vizibile pentru părinți.

Părinții se arată încântați de posibilitatea de a avea acces aproape instant la situația școlară a copiilor lor.

Părinții sunt mai atenți la prezența copiilor la școală

Potrivit directorului Colegiului Național CD Loga din Timișoara, Violeta Bontila, părinții sunt mai atenți la prezența copiilor la școală. Ei pot vedea în timp real în catalogul electronic dacă aceștia sunt absenți.

Elevii confirmă că sistemul oferă notificări instantanee pe telefon atunci când se înregistrează absențe sau prezențe la ore. Ei spun că aceste informații sunt transmise și părinților. Aceștia recunosc că acest nivel de monitorizare poate fi perceput ca intruziv. Ei îl văd totuși ca un avantaj pentru elevi în final.

Peste 1.300 de școli din România au adoptat acest sistem până acum

Ministerul Educației raportează că peste 1.300 de școli din România au adoptat acest sistem până în prezent. În plus, la începutul acestei luni, ministerul a anunțat un proiect pentru implementarea catalogului electronic în toate școlile din țară în următorii doi ani. Totuși, se anticipă că această implementare va fi mai dificilă pentru școlile din mediul rural.

 „Unde nu există atâtea dispozitive și poate profesorii nu au capacitatea în a gestiona o astfel de platformă, trebuie să îi formăm”, a spus Cosmin Hogea, inspector școlar general adjunct ISJ Timiș.

În școlile unde se utilizează catalogul electronic, la finalul fiecărui an școlar, profesorii sunt obligați să exporte toate datele în format fizic și să le arhiveze.