Prima dintre schimbările introduse de Ministerul Sănătății vizează extinderea programului de lucru în ambulatoriile de specialitate care funcționează în cadrul spitalelor de stat. Conform anunțului făcut de ministrul Alexandru Rogobete, activitatea medicală din ambulatorii va fi organizată în două ture, pentru a răspunde mai bine nevoilor populației.

Ministerul Sănătății extinde programul în ambulatorii

Această modificare nu implică un program dublu de lucru pentru medici, ci presupune o rotație a acestora, astfel încât programul de funcționare al ambulatoriilor să fie extins, fără a suprasolicita personalul medical. Scopul principal al măsurii este creșterea accesibilității la serviciile medicale pre-spitalicești, în special pentru pacienții care au program de muncă până la orele serii. Noul orar extins permite obținerea de servicii medicale cel puțin până la ora 20:00, facilitând astfel accesul cetățenilor care nu pot ajunge la medic în timpul orelor standard.

Totodată, măsura este gândită pentru a reduce presiunea de pe unitățile de primiri urgențe, unde ajung frecvent pacienți care ar putea fi tratați în ambulatoriu, dacă acesta ar avea un program extins. În plus, această reorganizare valorifică mai eficient infrastructura ambulatoriilor modernizate cu fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), ceea ce înseamnă utilizarea resurselor deja investite pentru creșterea performanței sistemului.

„Începem măsurile cu efect imediat, care vor schimba în bine fața sistemului de sănătate! Creștem programul de lucru în ambulatoriile de specialitate care funcționează în cadrul spitalelor din România! Medicii vor asigura activitatea de ambulatoriu, în două ture. Asta nu înseamnă că își vor dubla programul de lucru sau de ore. Dublăm programul de funcționare, dar medicii activează în ambulatoriu prin rotație. De ce este important:

Pentru că vrem să creștem accesibilitatea la serviciile medicale (pre-spitalicești). Rezultă o degrevare strategică a aglomerării în zonele de urgență spre exemplu.
Pentru că foarte mulți dintre cetățeni termină programul după ora 18. Acum pot obține servicii medicale cel puțin până la ora 20.
Pentru că avem o infrastructură de ambulatorii în care am investit fonduri din PNRR. Trebuie să o folosim la justa valoare”, a scris ministrul pe Facebook.

analize medicale
SURSA FOTO: Dreamstime

Implementarea practică a acestei măsuri va depinde de conducerea fiecărui spital

Implementarea practică a acestei măsuri va depinde de conducerea fiecărui spital – mai exact, de șefii de secție, directorii medicali și managerii unităților. În cazurile în care nu există personal medical suficient pentru a acoperi două ture, activitatea va continua într-o singură tură, însă autoritățile lucrează la soluții alternative pentru ca toți pacienții să aibă acces la servicii medicale în apropierea domiciliului.

„Organizarea efectivă a activităților din ambulatoriu depinde de șefii de secție, directorul medical și managerul spitalului. Acolo unde nu există personal medical suficient pentru a asigura cele două ture de funcționare (inclusiv creșterea programului) activitatea va rămâne organizată într-o singură tură și lucrăm la alte măsuri pentru ca toți pacienții să poată beneficia de servicii medicale aproape de casă. Ordinul de ministru care reglementează aceste situații se află în transparență decizională. Încrederea ne face bine!”, a conchis ministrul.

Ordinul de ministru care va reglementa oficial această schimbare se află în prezent în proces de transparență decizională. Ministerul Sănătății anunță că măsura este parte a unei strategii mai ample de reformare a sistemului sanitar, având ca obiectiv creșterea calității și eficienței actului medical.

Postarea poate fi vizualizată aici.