Apar noi plăcuţe de înmatriculare în România!

Numere verzi pentru maşinile electrice şi facilităţi în Bucureşti şi marile oraşe

Măsura îi va privi pe şoferii care-şi achiziţionează maşini electrice. Ei vor primi pentru autoturisme plăcuţe de înmatriculare verzi, care vor funcţiona şi ca un fel de “paşaport verde”, oferind beneficii posesorilor.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a precizat că un proiect de lege în acest sens a fost deja agreat de ministerul său cu cel al Afacerilor Interne.

“Am făcut această propunere, iar MAI şi domnul ministru Bode susţin această iniţiativă. Guvernul va aproba schimbarea numerelor pentru maşinile nepoluante. Mai mult ca sigur, vor fi numere cu cifre şi litere verzi pe fundal alb. Eu propusesem invers – fundal verde, cu litere albe. (…)

În curând vom avea şi legislaţie. În momentul respectiv o să fie mult mai uşor să acordăm facilităţi acelor maşini, în Bucureşti sau în marile oraşe – începând  de la parcare, accesul în anumite zone – pentru că majoritatea acestor oraşe vor trebui să limiteze în anumite zone accesul masinilor poluante.

Acel număr verde va fi ca un paşaport verde pentru cel care a găsit soluţia şi a avut voinţa de a contribui prin exemplul personal la reducerea poluării”, a declarat, joi, ministrului Mediului, prezent la conferinţa Green Report „Mobility and the city”.

“Este un pas important pentru societate”

În altă ordine de idei, Tanczos Barna spune că Ministerul Mediului va cumpăra două maşini electrice. Cu toate că preţurile sunt în continuare mari, se înregistrează o tendinţă de scădere, transmite News.ro.

“Sunt într-o perioadă de căutare şi am testat mai multe maşini electrice. Până la testare aveam un model hibrid. Modelul pe care l-am testat este unul extraordinar, este şi destul de scump, dar aşa sunt modelele noi.

Este un pas important pentru societate şi pentru cei care încearcă să rupă impactul asupra mediului, mai ales în marile oraşe”, a declarat ministrul.

Nou program de iluminat public nepoluant pentru autorităţile locale

La aceeaşi conferinţă, Tanczos Barna a mai spus că Ministerul Mediului şi Administraţia Fondului de Mediu (AFM) sprijină acele UAT-uri (unităţi administrativ teritoriale) care pun accent pe reducerea poluării aerului.

“Acele planuri de îmbunătăţire a calităţii aerului nu sunt luate în serios de cele mai multe ori de autorităţile publice locale. PM 10, PM 2,5 şi gazele cu efect de seră – din cauza acestora este posibil ca România să aibă în continuare probleme cu Comisia Europeană.

Cu cât instalăm mai multe statii de măsurare a calităţii aerului, cu atât imaginea va fi mai corectă, mai reală a aerului din marile oraşe şi cu atât mai mare probabilitatea de a avea sancţiuni, în cazul în care nu luăm măsuri.

Începe în zilele următoare noul program de iluminat public nepoluant, acel program care va ajuta autorităţile publice locale să economisească energie electrică, să aibă un iluminat public cu impact redus asupra mediului”, a mai precizat ministrul Mediului.

Sursă foto: INQUAM Photos, Sabin Cîrstoveanu