Micii antreprenori bulgari, îngrijorați cu privire la trecerea la moneda euro

Bulgaria se pregătește să adopte moneda euro începând cu luna ianuarie 2026. Începând cu data de 8 august, toate prețurile vor fi afișate simultan în leva și euro. Micii comercianți și-au exprimat îngrijorarea cu privire la impactul pe care această tranziție l-ar putea avea asupra vânzărilor, mai ales în contextul în care inflația continuă să exercite presiuni asupra mediului de afaceri.

Începând cu 8 august 2025, toate prețurile din magazine vor fi afișate atât în leva, cât și în euro, ca parte a etapei de tranziție către moneda unică europeană. Cu toate acestea, comercianții susțin că persistă multe incertitudini legate de acest proces, chiar dacă, în realitate, temerile nu par a fi pe deplin justificat

„Niciun comerciant nu este economist. Ne îngrijorează ce am aflat de la prieteni din alte țări care au adoptat euro: da, economia pare mai solidă, dar populația devine mai săracă, iar marile companii câștigă mai mult”, a declarat Nikolai Terziev, proprietarul unui magazin bio din sudul țării, citat de Rador Radio România.

Terziev, care a început deja să afișeze prețurile și în euro, atrage atenția că problemele majore nu țin exclusiv de trecerea la moneda europeană, ci mai ales de scăderea constantă a puterii de cumpărare a populației.

„Conversia Bulgariei la euro nu e principala noastră problemă. Problema e că prețurile cresc, iar oamenii cumpără mai puțin. Dacă nu vindem, riscăm falimentul”, a adăugat el.

Cele mai mari dificultăți sunt așteptate în ianuarie 2026

Procesul de schimbare va începe în ianuarie 2026, iar cele mai mari dificultăți sunt așteptate în prima lună a anului, când leva și euro vor circula în paralel. Comercianții vor avea obligația de a oferi restul în euro, de a calcula prețurile în cenți și de a efectua schimburi valutare frecvente la bancă.

„Știm că haosul va începe din ianuarie. Vom munci și vom schimba bani în același timp. Fizic, nu știu cum ne vom descurca”, a mai spus Terziev.

Pentru a facilita tranziția, Banca Națională a Bulgariei va permite schimbul monedelor și bancnotelor din leva în euro pe o perioadă nelimitată. În paralel, băncile comerciale vor efectua conversia până la sfârșitul anului 2026.

Bulgaria se numără printre puținele țări care au avut moneda națională ancorată de euro încă din 1999, cu mult înainte de aderarea la Uniunea Europeană, în 2007. De asemenea, țara înregistrează o datorie publică de doar 24,1% din PIB, semnificativ sub pragul de 60% impus ca criteriu pentru intrarea în Zona Euro.

Totuși, atingerea unui prag al inflației sub 2,8% a reprezentat pasul decisiv pentru îndeplinirea uneia dintre condițiile-cheie necesare adoptării monedei euro.

Jumătate dintre bulgari sunt împotriva aderării la zona euro

Conform unui sondaj Eurobarometru, 50% dintre bulgari se declară împotriva introducerii euro, în timp ce 43% susțin această schimbare.

Principalele temeri ale populației sunt legate de posibila creștere a prețurilor, de lipsa de încredere în instituțiile statului — într-un context politic instabil, marcat de existența a șapte guverne în doar patru ani —, dar și de valul de dezinformare propagat pe rețelele sociale.

„Nu, nu am prea mulți bani de schimbat”, spune un client din Haskovo. Un altul e mai optimist: „Absurd! Deocamdată, aleg să cred că nu va fi necesar”.

Pe lângă opiniile critice, există și perspective optimiste legate de trecerea la moneda unică.

„Sunt foarte fericită că Bulgaria adoptă moneda euro. Sper că va ajuta țara din punct de vedere economic. Nu sunt îngrijorată”, afirmă Monika Boyuklieva, clientă a magazinului deținut de Terziev.

Ea este de părere că euro nu reprezintă cauza principală a inflației, ci doar o componentă a unui context economic mai amplu:

„Sper că nu vor exista creșteri majore de prețuri.”