Este foarte important de știut și că reducerea vârstei de pensionare la cea anticipată nu se poate cumula însă cu nicio altă reducere din lege.

„Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puțin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de prezenta lege”, scrie în Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii..

Legislația actuală prevede că stagiul complet pentru femei este de 35 de ani. Atingerea vârstei standard de pensionare de 63 de ani și a stagiului complet de 35 de ani se realizează treptat, prin eșalonarea prevăzută de Legea pensiilor. În cazul femeilor, la limita stagiului complet de cotizare și a vârstei standard de pensionare se va ajunge abia în anul 2030, conform DcBusiness.

Anul acesta, vârsta-standard de pensionare pentru femei a atins 61 de ani, cu un stagiu complet de 31 de ani. De asemenea, trebuie precizat că pentru pensia anticipată nu există penalizări la suma de bani cuvenită. „Cuantumul pensiei anticipate se stabilește în aceleași condiții în care se stabilește cel al pensiei pentru limită de vârstă”, scrie, mai exact, în lege.

La îndeplinirea condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de vârstă, pensia anticipată devine automat (fără cereri speciale pe la casele de pensii) pensie pentru limită de vârstă „și se recalculează prin adăugarea perioadelor asimilate și a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plății pensiei anticipate”, scrie în documentul citat.