Regionalizarea României, un proiect complicat

Actuala împărțire administrativ-teritorială României nu mai este viabilă, în viziunea Guvernului. Ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea, a explicat că este necesară o nouă reorganizare și are susținere în Guvern pentru a demara proiectul: Regionalizarea României.

Executivul a început deja să descentralizeze instituțiile, aceasta fiind un prima etapă pentru reconfigurarea administrativă a României.

Regionalizarea României este un proces extrem de complicat după cum s-a putut vedea în tentativele trecute. El a mai fost încercat, dar proiectul de reformă condus atunci de Liviu Dragnea și Klaus Iohannis a picat la Curtea Constituțională.

Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării a explicat că se pot face primii pași prin unificarea anumitor unități administrativ-teritoriale. El admite faptul că există asperități între șefii de consilii județene.

„Am ocupat diverse poziții și cea de primar și de președinte de consiliu județean, am condus și Uniunea Națională a Consiliului Județene. Și sunt conștient de faptul că, poate, de cele mai multe ori, creez o anumită nemulțumire între colegii mei din administrația publică.

Dar mai mult ca oricând, simțim cu toții că este necesar să facem această reorganizare administrativ-teritorială. Fiindcă vedem modul în care Uniunea Europeană finanțează proiectele. Până acum am funcționat în cadrul regiunilor și avem opt regiuni de dezvoltare.

Fiecare dintre regiuni au câte șase județe în subordine. Și, de asemenea, Ministerul Dezvoltării va trebui să reglementeze codul administrativ. Aducându-i îmbunătățiri încât să permită asocierea, deci crearea unor consorții administrative”, a spus Adrian Veştea, la Antena 3 CNN.

Cum s-a început descentralizarea

Prin proiectul de lege se propune ca, de la 1 ianuarie 2024, serviciile publice de le autoritățile centrale se transferă în coordonarea autorităților județene.

Acestea sunt următoarele:

a) Direcțiile Județene de familie și tineret.

b) Direcții Județene de Tineret și Sport sau după caz Direcțiile Județene de Sport.

c) Casele Județene ale Elevilor.

– Odată cu descentralizarea serviciilor publice are loc și transferul de patrimoniu precum și a fondurilor necesare pentru a asigura funcționarea corespunzătoare a acestora.