Președintele rus Vladimir Putin va anexa probabil părțile ocupate din sudul și estul Ucrainei la Rusia “în lunile următoare”, au spus Katherine Lawlor și Mason Clark, analiști la Institutul pentru Studiul Războiului, avertizând că această mișcare ar putea fi apoi folosită pentru a amenința Ucraina și aliații săi cu un atac nuclear.

Ce se va întâmpla după anexare?

Potrivit analizei citate de The Guardian, după anexare, probabil că Vladimir Putin va declara, direct sau indirect, că doctrina rusă care permite utilizarea armelor nucleare pentru apărarea teritoriului rusesc se aplică acelor teritorii nou anexate.

Astfel de acțiuni ar amenința Ucraina și partenerii săi cu un atac nuclear dacă vor continua contraofensivele ucrainene de eliberare a teritoriilor ocupate de Rusia. Putin poate crede că amenințarea sau utilizarea armelor nucleare ar restabili descurajarea Rusiei după ce invazia sa dezastruoasă a spulberat capacitățile de descurajare convenționale ale Rusiei.

Calendarul lui Putin pentru anexare depinde probabil de măsura în care Putin înțelege starea de degradare a armatei ruse în Ucraina.

Armata rusă nu a atins încă obiectivele teritoriale declarate de Putin pentru a securiza regiunile Donețk și Luhansk și este puțin probabil să facă acest lucru.

Putin va grăbi anexarea teritoriilor

Dacă Vladimir Putin își înțelege slăbiciunea militară, probabil că va grăbi anexarea și va introduce rapid descurajarea nucleară în încercarea de a păstra controlul asupra teritoriului ucrainean pe care Rusia îl ocupă în prezent.

Dacă Putin crede că forțele rusești sunt capabile de progrese suplimentare, va întârzia probabil anexarea în speranța de a acoperi mai mult teritoriu cu aceasta.

În acest caz, conducerea sa slabă și contraofensivele ucrainene ar putea conduce armata rusă spre o stare de colaps.

Putin ar putea, de asemenea, să încerce să mențină atacurile rusești în timp ce mobilizează forțe suplimentare. În acest caz, el ar putea întârzia mult mai mult timp anunțarea anexării, așteptând până când ar putea sosi întăriri pentru a obține mai mult teritoriu pe care să-l anexeze.

Prin urmare, Ucraina și aliații săi “au probabil o fereastră îngustă de oportunitate pentru a sprijini o contraofensivă ucraineană în teritoriul ucrainean ocupat înainte ca Kremlinul să anexeze acel teritoriu”, precizează Katherine Lawlor și Mason Clark, într-o analiză Institutul pentru Studiul Războiului.