Anul 2021 vine cu schimbări majore. Potrivit unui proiect de ordin pus în dezbatere de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) pe 31 decembrie 2020, modelul declarației unice pentru persoanele fizice autorizate și alți profesioniști urmează să se modifice.

De menționat este faptul că acest model al declarației unice urmează să fie folosit pentru declararea impozitului pe veniturile din anul 2021 și de asemenea, din acest an există un nou termen anual de depunere a declarației unice, respectiv 25 mai.

Potrivit proiectului de ordin de la ANAF, modificările ce vor fi aduse formularului 212 “Declaraţie unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice” sunt  următoarele:

Ce se modifică la declarația unică

  • introducerea a două secțiuni distincte pentru stabilirea și declararea obligațiilor fiscale datorate de către contribuabili, pentru indemnizațiile de la stat prevăzute de OUG nr. 30/2020, precum și de OUG nr. 132/2020. Pentru ajutoarele date profesioniștilor și altor persoane, stabilite de OUG 30/2020 și 132/2020, autoritățile au adus, pe 31 decembrie 2020, mai multe clarificări printr-o ordonanță de urgență (226/2020);
  • introducerea rândurilor necesare pentru aplicarea dispozițiilor Legii nr.153/2020 referitoare la deductibilitatea costului de achiziție al caselor de marcat electronice din impozitul anual pe venit. Unele dintre prevederile Legii 153/2020 se aplică din 1 august 2020, în timp ce altele pentru perioada 2018 – 26 iulie 2020. Astfel, comercianții își pot recupera indirect banii dați pe case de marcat din 2018 și până spre mijlocul verii trecute;
  • eliminarea rubricilor referitoare la veniturile din închiriere în scop turistic din capitolul II „Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România şi contribuţiile sociale datorate pentru anul ………..”;
    actualizarea secțiunii “Sumarul obligaţiilor privind impozitul pe venitul realizat şi contribuţiile sociale datorate, stabilite prin declarația curentă”.

Totodată, proiectul publicat de ANAF prevede și actualizarea instrucțiunilor de completare a declarației unice.

Mai exact, noul model al declarației unice urmează să fie folosit, potrivit proiectului, “pentru declararea impozitului pe veniturile realizate şi a contribuţiilor sociale datorate începând cu anul 2020, precum şi pentru declararea impozitului pe veniturile estimate şi a contribuţiilor sociale datorate începând cu anul 2021”.

În ceea ce privește termenlul limită pentru plata taxelor stabilite prin declarația unică, de acum, cei vizați vor avea timp să depună cele necesare până la data de 25 mai, conform ANAF.