Marți, 8 noiembrie, Parlamentul Românniei a adoptat o nouă propunere legislativă pentru modificarea Ordonanței de Urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Prin noua lege, deputații vor să le confere polițiștilor locali dreptul de a solicita informații despre șoferul unei mașini și de a aplica amenzi și a sancționa proprietarii.

Până acum, doar agentul constatator din cadrul poliției rutiere avea competența de a solicita proprietarului sau deținătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identității persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum și de a aplica sancțiunile contravenționale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relațiilor solicitate.

Polițiștii locali vor putea aplica amenzi și sancțiuni proprietarilor de mașini

Inițiatorii proiectului spun că, din această cauză, staționarea și parcarea autovehiculelor au fost lipsite de finalitate întrucât faptele constatate nu au putut fi sancționate datorită imposibilității polițiștilor locali de a identifica autorii acestora, ceea ce a condus la un număr mare de fapte constatate și nesancționate.

„În considerarea faptului că polițiștii locali vor avea competența de a solicita datele de identificare ale conducătorilor autovehiculelor oprite /staționate/parcate neregulamentar se va reduce numărul de încălcări ale normelor legale privind oprirea/staționarea/parcarea, având în vedere și faptul că sancțiunile pentru necomunicarea datelor de identificare ale conducătorilor autovehiculelor sunt mai mari decât cele pentru oprirea]staționarea/parcarea”, se arată în expunerea de motive.

Astfel, potrivit proiectului de lege ce urmează a fi promulgat în curând de președintele Klaus Iohannis, „la solicitarea poliției rutiere sau a poliției locale, proprietarul sau deținătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice. Poliția locală poate solicita aceste date de identificare numai în legătură cu exercitarea competențelor în domeniul circulației pe drumurile publice.”, se arată în actul normativ.

Vor fi amenzi de până la 14.500 de lei

În prezent, punctul-amendă are valoarea de 145 de lei. Astfel, sancțiunile vor putea ajunge la sume cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei. În cazul mașinilor înmatriculate pe numele unei firme, amenzile vor putea ajunge până la 14.500 de lei (clasa a V-a de sancțiuni – între 21 și 100 de puncte-amendă).

De asemenea, „constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac direct de către polițistul rutier sau de către polițistul local, iar în punctele de trecere a frontierei de stat a României, de către polițiștii de frontieră. Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor de către polițistul local se fac cu respectarea dispozițiilor Legii poliției locale nr. 1 55/2010, republicată, cu modificările și completările ulterioare.”