Se schimbă Codul rutier

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a pus în dezbatere publică un nou proiect OUG în care este prevăzut că polițiștii rutieri vor putea sancționa și mai dur șoferii care încalcă legislația.

Mai precis, polițiștii rutieri ar putea interzice conducerea unui vehicul pe teritoriul României, timp de un an, șoferilor care au permis de conducere străin și care au fost condamnați penal pentru abateri grave de la legislația rutieră în țara noastră.

Abaterile grave pentru ți se poate interzice conducerea unui vehicul în România

În proiectul de OUG pus în dezbatere publică se arată că șoferii care vor primi interdicția de a conduce în România, cu un permis de conducere străin, sunt cei care au fost condamnați pentru uciderea sau rănirea unei persoane în urma nerespectării regulilor de circulație, au condus un vehicul cu un număr fals de înmatriculare, care au condus pe drumurile publice un autovehicul care avea plăcuța cu numere de înmatriculare retrasă sau care a condus un autovehicul străin care nu are drept de circulație în România.

Pe lista aceasta se mai adaugă cei care au fost prinși conducând un autoturism sub influența alcoolului sau a unor substanțe psihoactive, cei care au refuzat sau nu s-au prezentat la prelevarea de mostre biologice, cei care au părăsit locul accidentului fără acordul poliției sau cei care au participat la curse neautorizate pe drumurile publice.

Cei care au îngreunat sau împiedicat circulația prin așezare de obstacole vor fi și ei vizați de această schimbare a Codului rutier, la fel și cei care au lăsat un vehicul nesupravegheat  – care transportă produse sau substanțe periculoase – pe partea carosabilă a drumului public.

Proiectul de OUG mai arată că șoferii cărora le-a fost interzis dreptul de a conduce anumite categorii de vehicule vor și ei vizați de această interdicție.

De asemenea, perioada de un an în care acești șoferi nu vor mai putea conduce niciun autovehicul se va calcula începând cu ziua următoare a datei rămânerii definitive a hotărârii judecătorești.