Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, cu 307 voturi “pentru”, un proiect de modificare a Codului Muncii în sensul că, în cazul unei firme aflate în insolvenţă, faliment sau lichidare, administratorul sau lichidatorul judiciar să fie obligat să elibereze salariaţilor adeverinţele privind vechimea în muncă şi să înregistreze încetarea contractelor individuale de muncă.

“În cazul în care angajatorul se află în procedura de insolvenţă, faliment sau lichidare, conform prevederilor legale în vigoare, administratorul judiciar sau lichidatorul judiciar, după caz, este obligat să elibereze salariaţilor un document care să ateste activitatea desfăşurată de aceştia, (…) să înceteze şi să transmită, în registrul general de evidenţă a salariaţilor, încetarea contractelor individuale de muncă”, prevede proiectul adoptat. Proiectul a fost iniţiat în legislatura trecută de deputaţi PMP.

Ce au scris cei de la PMP în expunerea de motive?

Iniţiatorii au arătat, în expunerea de motive, că în Codul Muncii este reglementat modul în care angajatorii eliberează adeverinţele de vechime în muncă, stabilind că, la solicitarea unui salariat sau fost salariat, angajatorul este obligat să elibereze un document care să ateste activitatea acestuia, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă.

“În forma actuală, legiuitorul nu precizează ce se întâmplă cu angajatorii societăţilor comerciale care se află faliment (…), în lichidare sau în procedură de radiere. Practica actuală arată că există posibilitatea de a solicita eliberarea adeverinţei constatatoare a raporturilor de muncă de la deţinătorul autorizat al arhivei fostului angajator, însă, de cele mai multe ori, aceştia refuză, iar foştii angajaţi se găsesc în situaţia de a acţiona în judecată pentru a obţine documentele care să le demonstreze vechimea în muncă”, au motivat iniţiatorii necesitatea proiectului, menţionând că trebuie făcută această clarificare.

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect, după cum transmite Agerpres.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin