Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a transmis că a adaptat sistemul informatic de eliberare a certificatelor digitale COVID-19 conform noilor norme de codificare a documentelor unice de vaccinare.

Noul cadru de reglementare european va asigura, în toate țările europene, diferențierea între documentele unice de vaccinare care atestă finalizarea seriei primare și certificatele verzi emise după administrarea dozei de rapel.

Așa arată noul certificat verde COVID-19. Ce modificări au fost făcute

Conform noilor specificații, acum certificatele de vaccinare anti-COVID-19 se marcheză astfel:

– 3/3 pentru o doză de rapel în urma unei serii primare de vaccinare cu două doze;

– 2/1 pentru o doză de rapel în urma unei vaccinări cu doză unică;

Începând din 24 decembrie, pe certificatele digitale UE COVID-19 (emise în România pentru persoanele vaccinate cu o doză Johnson&Johnson) se schimbă marcajul european pentru diferențierea dozelor suplimentare de rapel.

Oamenii vaccinați cu Johnson&Johnson, care au făcut doza de rapel („booster”), sunt sfătuiți să își genereze un nou certificat digital UE COVID-19 de pe platforma https://certificat-covid.gov.ro. Pe noul certificate verde, la secțiunea „numărul dintr-o serie de vaccinări / doze și numărul total de doze din serie” va apărea 2/1.

Până pe 24 decembrie, în țara noastră au fost generate 10,5 milioane de certificate digitale UE COVID-19, prin intermediul platformei https://certificat-covid.gov.ro, dezvoltată de STS. Din acest total, 91% au reprezentat certificate de vaccinare împotriva COVID-19.

Pe lângă acest anunț important despre certificatul verde, recent, Raed Arafat a răspuns la întrebarea despre angajați. Își pierd aceștia locul de muncă dacă nu sunt vaccinați? Șeful DSU a dat detalii, într-un dialog fără anestezie cu Lucian Duță despre COVID-19 și despre restricțiile impuse.

Raed Arafat: „Nu, de pierdut locul de muncă, nu”

„Nu, de pierdut locul de muncă, nu. Aici trebuie să se stabilească cum e cu testarea. Pentru că e vorba de test. Testul îl face omul pe banii lui, îl face pe banii angajatorului, îl face mixt, nu știu. Asta va decide Parlamentul. Testarea e parte din certificatul verde, indiferent că ești vaccinat sau nu!”, a subliniat Raed Arafat.

Ce se va întâmpla cu cei vaccinați care pot transmite boala, șeful DSU a explicat că aici Ministerul Sănătății trebuie să vină cu o propunere, dar decizia finală este la Parlament.