Impas în coaliţia de guvernare cu privire la certificatul verde!

Legea noului certificat verde din România a rămas în aer!

Nu s-a ajuns la niciun consens cu privire la noua formă a certificatului electronic COVID-19, iar discuţiile au fost amânate până după Crăciun, au precizat surse politice pentru Digi24.

Şedinţa coaliţiei de guvernare de joi, 23 decembrie, s-a încheiat fără o decizie clară cu privire la viitorul document, iar liderii coaliţiei de guvernare au amânat discuţiile pentru săptămâna viitoare.

“Deocamdată se caută o soluție juridică”, au mai precizat sursele politice, adăugând că nu se ştie deocamdată clar dacă va exista un proiect de lege, până la urmă, mai scrie digi24.ro.

Certificatul ar putea să nu mai fie adoptat înainte de finalul anului

Cu o zi înainte, liderii coaliţiei, în frunte cu Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, afirmau foarte hotărâţi că noua lege privind certificatul electronic COVID-19 va fi adoptată până la finalul acestui an.

Miercuri seara însă, liderii PSD, PNL şi UDMR s-au întâlnit cu preşedintele Klaus Iohannis, iar în urma acestei şedinţe, s-a decis să se renunţe la articolul controversat privind obligativitatea prezentării certificatului verde la locul de muncă.

Alexandru Rafila, ministrul PSD al Sănătăţii, este cel care şi-a asumat iniţial proiectul, însă acum nu este de acord cu varianta convenită cu Klaus Iohannis. Ministrul i-a avertizat pe colegii săi că România are nevoie de măsuri suplimentare pentru a fi bine pregătită în faţa valului 5 al pandemiei.

Înainte de şedinţa de joi, Marcel Ciolacu vorbea despre neconstituţionalitate: “Este o prevedere care poate fi neconstituțională în ceea ce privește suspendarea contractului de muncă”. Ministrul Alexandru Rafila ar fi de acord “să nu fie încălcată Constituţia”, a mai precizat Ciolacu.

Preşedintele PSD a mai precizat că că dacă proiectul “nu aduce nimic nou”, nu are rost să mai fie făcut.

Care erau prevederile din proiect referitoare la angajaţi?

Potrivit proiectului de lege, prezentat marţi, 21 decembrie, angajatorii din sectorul public şi privat au obligaţia de a solicita personalului cu care îşi desfăşoară activitatea certificatul la intrarea la locul de muncă, în cazul înregistrării unei creşteri săptămânale a numărului de cazuri confirmate la nivel naţional, pe parcursul a trei săptămâni consecutiv. Documentul va fi în posesia celor celor care s-au vaccinat – cu doză completă sau cel puţin cu o doză, a celor care se vor testa cu test PCR sau test antigen.

Angajaţii care nu vor prezenta certificatul, se vor trezi cu raportul de muncă suspendat, fără plata salariului. Proiectul de lege prevede că certificatul, care nu se mai numeşte verde, ci ELECTRONIC COVID-19, se activează doar la atingerea unei anumite incidenţe în infectarea cu noul coronavirus.

Mai exact, proiectul stipulează că ”raportul de serviciu, contractul individual de muncă sau orice alt tip de contract în baza căruia îşi desfăşoară activitatea personalul care nu prezintă la intrarea la locul de muncă un certificat ELECTRONIC COVID-19 valid se suspendă de drept, fără plata drepturilor salariale”.

Suspendarea raportului de serviciu/contractului individual de muncă se constată prin dispoziţia scrisă a angajatorului, emisă în condiţiile legii. Această măsură încetează la data la care persoana prezintă certificatul ELECTRONIC COVID-19, dar nu mai devreme de 15 zile de la data la care s-a dispus suspendarea. Decizia de suspendare a raporturilor de serviciu/de muncă dispusă în conformitate cu prezenta lege poate fi contestată la instanţa competentă conform legii, după caz.

Obligaţia solicitării certificatului ELECTRONIC COVID-19 încetează în termen de 72 de ore de la data constatării îndeplinirii cumulative a următoarelor condiţii: a) scădere timp de 3 săptamâni consecutive a numărului de cazuri la nivel naţional și  b) incidenţa cumulată pe ultimele 14 zile la nivel naţional este mai mică de 1 la mie.