Apar cărțile de identitate biometrice. Elveția intenționează să introducă o nouă carte de identitate biometrică cu cip până la sfârșitul anului 2026.

Țara introduce noul document pentru a se alinia regulamentului Uniunii Europene, care impune tuturor statelor membre să emită cărți de identitate biometrice începând cu 2021.

Apar cărțile de identitate biometrice

Deși Elveția nu este membră UE, țara este obligată să introducă o carte de identitate biometrică în termen de cel mult un an de la intrarea în vigoare a Acordului revizuit privind libera circulație a persoanelor (ALPC).

Pașapoartele biometrice actuale conțin deja un cip cu amprente digitale și date faciale. Poliția Federală Elvețiană a anunțat că se lucrează deja la noua carte de identitate, informează BiometricUpdate.

Cine va putea accesa datele amprentelor digitale

Cipul care conține date biometrice va proteja împotriva utilizării abuzive, cum ar fi contrafacerea, în timp ce datele biometrice pot fi citite doar atunci când cartea de identitate este prezentată fizic. Doar țările cu regimuri de protecție a datelor echivalente cu cele ale Elveției vor putea accesa datele amprentelor digitale stocate în interiorul cipului.

Elvețienii vor putea în continuare să își folosească vechile cărți de identitate, nebiometrice, pentru a călători în UE până la expirarea acestora sau până la zece ani.

De asemenea, Elveția urmează ca în luna septembrie să organizeze un referendum privind introducerea identităților electronice (eID).

Sistemul cărților de identitate biometrice va fi complet funcțional în 2026

Parlamentul elvețian a adoptat noua legislație privind cărțile de identitate biometrice pe 20 decembrie 2024, dar implementarea sa finală depinde de rezultatul unui referendum din această toamnă. Dacă va fi aprobat, sistemul e-ID va fi complet funcțional în 2026.

Acesta va accepta o gamă largă de acreditări digitale, inclusiv permise de conducere, extrase de cazier judiciar, permise de ședere și înregistrări de executare silită. În timp, va permite și entităților private, cum ar fi băncile și furnizorii de telecomunicații, să emită propriile acreditări verificabile în același cadru.

Cost operațional anual de 25 de milioane de franci elvețieni

Guvernul elvețian a alocat 182 de milioane de franci elvețieni pentru dezvoltarea și operarea infrastructurii între 2023 și 2028. Începând cu 2029, se anticipează un cost operațional anual de 25 de milioane de franci elvețieni.

Proiectul este structurat în două faze cheie de implementare: prima se concentrează pe construirea infrastructurii de încredere și a serviciilor de bază, în timp ce a doua introduce caracteristici de confidențialitate și interoperabilitate pentru serviciile transfrontaliere.