Costurile emiterii nu au fost stabilite încă, însă MAI precizează că în majoritatea statelor UE taxa pentru noul „buletin” este între 15 şi 20 de euro. Cei care nu doresc cardul electronic cu cip pot opta pentru cardul de identitate simplu.

„Dimensiunile cartii de identitate electronice sunt conform standardului ICAO 9303, ID1, similar permisului de conducere sau cardului bancar”, precizează MAI.

Ministerul spune că este nevoie de noi acte de identitate fiindcă actualele acte sunt emise cu o tehnologie veche de peste 20 de ani. În plus, este nevoie să ne aliniem la cerinţele UE legate de securizarea documentelor în contextul combaterii terorismului şi al migraţiei ilegale.

MAI precizează ca nu va exista obligaţie de preschimbare fiindcă noile documente de identitate vor fi introduse pe măsura expirării valabilităţii celor aflate acum în circulaţie.

Cartea electronică de identitate ar urma să asigure şi funcţionalitatea cardului de sănătate, ceea ce elimină necesitatea deţinerii unui card de sănătate.

 

SURSA: Hotnews.ro