Bancomatele din Uniunea Europeană au început să distribuie, în urmă cu exact douăzeci de ani, primele bancnote în euro.

Valuta a 340 de milioane de cetăţeni europeni

Este o valută care, nu fără dificultăți, a reușit să se consolideze și astăzi face parte din viața de zi cu zi a 340 de milioane de cetățeni ai UE, notează El Pais.

„Este un adevărat succes european, (…) o monedă de încredere, dinamică și solidă”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, pe 1 ianuarie.

Imaginată în anii 1970 ca un instrument de integrare, care aspira să faciliteze tranzacțiile comerciale și să concureze cu dolarul, moneda euro a intrat fizic în circuitul comercial la 1 ianuarie 2002, forțând locuitorii celor douăsprezece țări inițial membre ale Uniunii să-și abandoneze monedele naționale.

Euro constituie 20% din rezervele valutare ale lumii

Germanii, de exemplu, au fost nevoiți să renunțe la marca lor iubită pentru o nouă monedă cu o rată de conversie simplă (doi euro, o marcă), dar alții, ca francezii, spaniolii sau italienii, au fost nevoiți să se obișnuiască cu înmulțiri complexe.

Din 2002, alte șapte țări europene au adoptat moneda euro (Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Slovenia, Slovacia și Malta). Iar Bulgaria, Croația și România, membri ai comunității, ar trebui să se alăture clubului în următorii câțiva ani.

Astăzi, euro constituie 20% din rezervele valutare ale lumii (față de 60% pentru dolar). Lideri precum Marine Le Pen sau Matteo Salvini, care au promovat o vreme ieșirea din zona euro, au renunțat la această cerere.

Viitorul? Adoptarea unui euro digital

Pentru a continua să-și extindă influența, euro visează acum să-și realizeze ambițiile geopolitice și să-și asigure viitorul în arena digitală.

„Un euro digital ar putea deschide noi perspective în ceea ce privește cercetarea și inovarea”, a spus Michel.