Bulgarii protestează împotriva adoptării monedei euro
Sâmbătă, în mai multe oraşe din Bulgaria, au avut loc proteste împotriva introducerii monedei euro, planificată pentru 1 ianuarie 2026.
Manifestanţii, care au ieşit în stradă pentru a susţine păstrarea monedei naţionale – leva –, au cerut organizarea unui referendum pe această temă, precum şi demisia guvernului aflat la putere, informează Novinite.com.
În oraşele Sofia, Varna, Veliko Tarnovo şi Iambol au fost organizate convoaie de automobile şi marşuri de protest, în timp ce în alte localităţi, precum Pazardjik, Burgas, Şumen şi Ruse, au fost semnalate noi adunări de manifestanţi.
În capitala Bulgariei, Sofia, protestul a început la ora locală 19:00, în faţa clădirii Adunării Naţionale. Participanţii au blocat bulevardul Ţar Osvoboditel, scandând mesaje de susţinere pentru moneda naţională, leva, şi arborând steaguri ale Bulgariei. Coloana de manifestanţi a mărşăluit pe bulevardele Patriarh Evtimi şi Vitoşa, după care s-a întors la locul iniţial de adunare. În zonă, forţele de ordine au fost prezente în număr mare pentru a menţine ordinea publică.
La Varna, protestele împotriva adoptării monedei euro au continuat pentru al şaselea weekend la rând. Manifestanţii s-au adunat în Piaţa Independenţei, de unde au pornit într-un marş pe arterele principale ale oraşului. Mulţimea, susţinută parţial de formaţiunea naţionalistă „Renaştere”, a intonat cântece patriotice şi imnul naţional al Bulgariei. Protestatarii şi-au exprimat temerile că trecerea la euro ar putea conduce la o scădere a nivelului de trai şi ar pune în pericol suveranitatea economică a ţării.
Al patrulea protest în Veliko Tarnovo
La Veliko Tarnovo a avut loc al patrulea protest din ultimele şase săptămâni. Participanţii au mărşăluit pe arterele principale ale oraşului, oprindu-se în faţa sediului Administraţiei Regionale. Deputatul Anghel Iancev s-a adresat protestatarilor, cerând organizarea unui referendum pentru amânarea introducerii monedei euro, menţinerea leva ca monedă naţională şi demisia actualului guvern. Potrivit afirmaţiilor sale, procesul de adoptare a euro se desfăşoară ilegal, fără consultare publică şi pe baza unor date economice distorsionate.
„Puterea unei monede rezidă în atractivitatea sa şi în încrederea pe care o inspiră”, a declarat el în faţa susţinătorilor.
La Iambol, o coloană de maşini a participat la un protest, marcând a doua manifestare de acest tip în ultimele săptămâni. Deputatul Nikola Dimitrov, reprezentant al partidului de extremă dreapta „Reneştere”, a declarat că protestele şi iniţiativele parlamentare de neîncredere vor continua până la înlăturarea actualului executiv.
Acesta a subliniat că revendicările manifestanţilor nu se limitează doar la aspectele monetare, ci includ şi cererea organizării de alegeri anticipate.
„Instabilitatea politică ar putea de fapt să contribuie la protejarea leva”, a susţinut deputatul.
Proteste similare au avut loc şi în oraşele Pazardjik, Burgas, Şumen şi Ruse. Organizatorii şi susţinătorii acestor acţiuni au anunţat că manifestaţiile vor continua cel puţin până pe 8 iulie, dată la care Consiliul pentru Afaceri Economice şi Financiare al UE (ECOFIN) este aşteptat să voteze forma finală a foii de parcurs privind aderarea Bulgariei la zona euro.
Bulgaria a primit undă verde pentru a adera la moneda euro începând de anul viitor
La începutul lunii trecute, Bulgaria a primit undă verde din partea Comisiei Europene şi a Băncii Centrale Europene pentru a adopta moneda euro începând cu 1 ianuarie 2026. Deşi trecerea la moneda unică europeană este însoţită de promisiuni privind beneficii economice, o parte considerabilă a populaţiei rămâne reticentă. Lipsa de încredere este alimentată de corupţia sistemică, discrepanţele majore de venituri şi instabilitatea politică persistentă, reflectată în patru ani de crize, alegeri anticipate şi guverne de coaliţie fragile.
Mulţi cetăţeni se tem că tranziţia la euro va conduce la scumpiri semnificative, aşa cum s-a întâmplat şi în alte state care au făcut acest pas în ultimul deceniu.