Dolarul american în epoca transformării digitale

Aparent, UA vor avansa în sfârșit pentru a-și crea propria monedă digitală a băncii centrale (CBDC). În acest context, criptostrategii de la Bank of America Andrew Moss și Alkesh Shah au scris într-o notă din 24 ianuarie că CBDC-urile „sunt o evoluție inevitabilă a monedelor electronice de astăzi”, potrivit unui raport Bloomberg, preluat de cointelegraph.com

„Ne așteptăm ca adoptarea și utilizarea stablecoin-urilor pentru plăți să crească semnificativ în următorii câțiva ani, pe măsură ce instituțiile financiare explorează soluții de stocare și tranzacționare a activelor digitale și pe măsură ce companiile de plăți încorporează tehnologia blockchain în platformele lor”, au explicat analiștii.

Simultan, un raport din 20 ianuarie intitulat „Bani și plăți: dolarul american în epoca transformării digitale” de la Federal Reserve Bank (FRB) a cântărit beneficiile și dezavantajele adoptării potențiale de către SUA a unui CBDC.

S-a luat în considerare dacă un CBDC ar putea „îmbunătăți sistemul de plăți național sigur și eficient” pentru gospodării și întreprinderi, deoarece „sistemul de plăți continuă să evolueze”, ceea ce poate duce la „opțiuni de plată mai rapide între țări”.

De asemenea, Shah și Moss au declarat că utilizarea monedelor digitale emise de companii private este probabil să crească. În prezent, răspunderea pentru formele existente de monedă digitală, cum ar fi conturile bancare online sau aplicațiile de plată, aparține entităților private, cum ar fi băncile comerciale.

Cu toate acestea, o CBDC ar fi diferită în acest sens, deoarece ar fi responsabilitatea unei bănci centrale precum Rezerva Federală, a scris FRB într-o declarație despre raport.

Totodată, a subliniat dificultățile potențiale, inclusiv menținerea stabilității financiare, protejarea confidențialității utilizatorilor și combaterea tranzacțiilor ilicite. Fed a deschis publicul pentru comentarii cu privire la aceste probleme până pe 20 mai.

Un CBDC este o versiune digitală a monedei fiduciare a unei țări, cum ar fi dolarul american. Au început să treacă în centrul atenției în 2020, când Bahamas a lansat primul CBDC din lume , „Sand Dollar”. Amintim că banca centrală a Chinei este în proces de dezvoltare a unui portofel digital în yuani , în timp ce își intensifică eforturile de a crea o monedă digitală. În aprilie 2021, banca centrală a Suediei a finalizat prima fază a pilotului său de monedă digitală „e-krona”.

Prima diferență dintre cele două constă în faptul că un Bitcoin este o cripto monedă, în timp ce CBDC nu poate fi încadrat în categoria respectivă. Criptomonede precum Bitcoin sunt stocate într-un blockchain decentralizat iar o activă CBDC va fi emisă și stocată într-o modalitate centralizată.

O altă diferență majoră este că Bitcoin nu poate fi controlat de către o singură entitate. La popul opus, un CBDC poate fi reglementat și controlat de către autoritatea care l-a emis, precum băncile sau rezervele federale.