Cristian Apetrei, profesor de boli infecţioase şi microbiologie la Universitatea din Pittsburgh – SUA, a scris recent un mesaj public pe rețele de socializare în care a criticat aspru soluția testărilor PCR gratuite impusă de Ministerul Sănătății.

Acesta susține că testarea periodică a populației NU este o soluție eficientă. De altfel, el insistă că „o mască purtată corect este mai eficientă decât testările inutile.”

„Masca nu trebuie să fie perfectă pentru ca să rupă lanţul de iubire între SARS-CoV-2 şi gazda lui geto-dacică. Vreau să reiterez că nu sunt un taliban al măştii. Cred, şi am repetat chestia asta ad nauseam, că este excesiv să ceri oamenilor să poarte masca în toate spaţiile deschise. În aer liber, transmisibilitatea SARS-CoV-2 este de 17-19 ori mai redusă decât în încăperi (încă nu ştim datele legate de Omicron). O mască purtată corect este o acţiune net, dar net mai eficientă decât 286.500 de testări inutile.

Până la urma urmei, fiecare individ trebuie să se protejeze pe sine. Și fiecare trebuie să își ia riscurile calculate care-l reprezintă cel mai bine. Pe de altă parte, instituţiile (locul de muncă, clubul, școală, mall-ul, biserica) trebuie chemate să contribuie la respectarea regulilor.

În loc să implementăm principii draconice pe care nu le respectă nimeni, ar fi mult mai eficient să explicam clar şi simplu ştiinţa şi să adoptăm măsuri comensurate cu riscurile. Şi mai ales să le implementăm eficient”, a explicat specialistul medical.

Cristian Apetrei, sfat pentru Ministerul Sănătății: Să furnizeze măşti gratuite

Cristian Apetrei susține că „testele gratuite nu sunt decât un vector de transfer al banilor de la buget în nişte buzunare încăpătoare.”

„În loc facă focuri de artificii cu teste inutile gratuite suportate cu o generozitate debilă de la buget, Ministerul Sănătăţii mai bine ar lua măsuri să furnizeze măşti gratuite, în special pentru mediile la risc.

Ar fi mult mai simplu şi mai ieftin pentru bugetul statului să furnizeze măşti gratuite copiilor în şcoli-locul cel mai vulnerabil în acest moment. Sau la biserică. Sau la spital. Altfel, testele gratuite nu sunt decât un vector de transfer al banilor de la buget în nişte buzunare încăpătoare”, a scris Cristian Apetrei pe facebook.