Într-un interviu acordat la Digi24, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anunță că în următoarele săptămâni numărul infectărilor cu noul coronavirus vor continua să crească, însă presiunea pe sistemul medical nu mai este cea care era în urmă cu câteva luni.

„Vorbim de focare la personalul medical. Am avut o astfel de situație în București și încercăm să găsim soluții, chiar temporare, pentru continuarea activității și ca pacienții să aibă acces la servicii de sănătate. Spre deosebire de valurile anterioare, aici avem 2 diferențe.

E adevărat că proporția de cazuri grave, care necesită spitalizare sau ATI, e mai mică, dar apar probleme legate de transmisibilitate, care afectează personalul medic sau pacienții internați cu alte boli și care se infectează în spital”, a spus Rafila la Digi24.

Totodată, el a subliniat faptul că până la momentul actual nu există forme grave de boală, la fel ca în valul 4, însă perioada rămâne una îngrijorătoare. Acesta a adăugat că Ministerul pe care îl conduce face tot posibilul pentru a ține situația sub control.

„Nu sunt probleme legate de forme grave ale bolii, dar dacă apar câteva cazuri, trebuie să-ți continui activitatea și înseamnă relocarea de personal de pe alte secții. E o perioadă mai dificilă, care trebuie manageriată de cei care conduc aceste unități, cu asistență de la DSP și Ministerul Sănătății. Ne pregătim și pentru acest scenariu. Lucrurile sunt foarte diverse. Facem tot ce putem în această perioadă, încât să ținem lucrurile sub control”, a mai spus ministrul.

Când se vor ridica restricțiile

În ceea ce privește perioada de vârf a pandemiei, Rafila a adăugat că în opinia sa, vârful acestui val va fi atins în intervalul 10-15 februarie, după care numărul cazurilor va înregistra o descreștere.

„Rămâne de văzut cât de rapidă va fi descreșterea”, a adăugat el.

Totodată, el a adăugat că spre finalul lunii martie vor fi eliminate anumite restricții, dacă lucrurile vor decurge așa cum autoritățile se așteaptă.

„Cred că până la sfârșitul lunii martie vom scăpa de o parte din măsurile restrictive. Și lucrul cel mai important e să avem de această dată o abordare predictibilă a perioadei următoare, nu de la o săptămână la alta. Masca ar trebui să fie ultima măsură la care să renunțăm. Măsurile de relaxare vor fi luate gradual”, a spus Rafila.

Ministrul a mai menționat că următoarele decizii vor fi anunțate public.

„Aș vrea să va anunț în premieră, în curând venim cu detalii, stabilim un mecanism de consultare permanentă cu industria, astfel încât deciziile să se ia după consultări și în concordanță cu interesele de sănătate publică, dar și cele care țin de funcționarea economiei în România”, a adăugat ministrul.