Se schimbă banii! Christine Lagarde, președintele BCE a anunțat schimbarea bancnotelor euro, după mai bine de 20 de ani. Scopul este ca banii să devină mai accesibili pentru toți locuitorii Uniunii Europene, până în anul 2024.

Așadar, banii intrați în circulație în anul 2002 se vor schimba după mai bine de 20 de ani.

„Moneda noastră unică și identitatea noastră europeană comună sunt strâns legate (…)Vrem ca oamenii din Europa să se poată identifica cu designul bancnotelor euro”, a declarat Christine Lagarde.

Christine Lagarde a anunțat că se vor schimba bancnotele euro

Pentru a hotărî care va fi noul aspect al bancnotelor euro, autoritățile de supraveghere a monedei euro su dorit să țină cont de opiniile persoanelor fizice din zona monetară comună.

Așadar, reprezentanții BCE au realizat un sondaj în acest sens. În cadrul acestuia, respondenții au fost întrebați care dintre cele șapte teme propuse ar fi cea mai adecvată.

BCE a inițiat procesul de reproiectare a bancnotelor încă din anul 2021. Acesta ar urma să fie încheiat anul viitor.

„Este datoria noastră să ne asigurăm că bancnotele euro continuă să fie un mijloc de plată inovator, sigur și eficient în viitor”, se arată pe site-ul BCE.

Băncile centrale dezvoltă regulat noi serii, cu scopul de a îngreuna falsificarea bancnotelor.

„Scopul declarat este de a preveni contrafacerea și de a reduce impactul bancnotelor asupra mediului”, a explicat Fabio Panetta, membru al Comitetului executiv al BCE.

Potrivit oficialilor BCE, noile bancnote vor avea o durată de viață mai lungă și vor fi mai ușor de utilizat de anumite categorii de persoane vulnerabile, precum cele cu deficiențe de vedere.

Temele propuse pentru noile bancnote

În prezent, temele actualelor bancnote euro sunt relativ sobre. Pentru următoarele bancnote, au fost propuse teme precum:

  • Cultura europeană;
  • Valorile europene reflectate în natură;
  • Râuri: apa vieții în Europa
  • Mâini împreunate: Împreună vom construi Europa;
  • Viitorul îți aparține;
  • Europa noastră, noi înșine;
  • Păsări: libere, rezistente, inspiratoare.

Consiliul Guvernatorilor vrea să selecteze tema până în 2024

Consiliul guvernatorilor vrea să selecteze tema pentru următoarea generație de bancnote până în 2024. După aceea, va avea loc un concurs de design. Ulterior, cetățenilor ar trebui să li se ceară din nou părerea.

 BCE ar putea lua o decizie finală cu privire la proiectarea viitoare și momentul producerii și emiterii noilor bancnote în 2026.

Anunțul a venit în contextul actual în care tehnologiile de reproducere a bancnotelor evoluează rapid. Falsificatorii pot accesa cu ușurință informații și materiale. Astfel, este necesar să se emită periodic bancnote noi, potrivit autorităților europene.