Se retrage din fruntea partidului! Voronin a precizat însă că nu va lăsa totul baltă și că va mai avea activitate politică.

Președinte al Republicii Moldova timp de 8 ani, Voronin are o mare experiență politică pe care spune că vrea să o mai pună în slujba partidului.

Se retrage din fruntea partidului! ”A venit timpul”

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, nu va mai candidat la un nou mandat de președinte al Partidului Comuniștilor. Urmează să se întrunească Congresul Partidului.

”Congresul obligatoriu va fi anul acesta. O să facem Congres numaidecât, pentru că noi suntem deja mai mult de un an. Deja trebuie de făcut schimbări. Toată țara face schimbări, da noi să rămânem în urmă, comuniștii, nu ține de noi.

Eu cred că am să fiu înțeles de colegii comuniști. Am așa un termen lung în fruntea partidului, nu sunt exemple în istoria partidelor Comuniștilor, nu e cazul. Deja e timpul.

Desigur, eu nu mă compar cu înaltele figuri. De-amu e timpul. O să discutăm în partid, dar poziția mea e că deja e timpul, asta nu înseamnă că eu las partidul și uit de tot”, a declarat Vladimir Voronin, potrivit unimedia.info.

La întrebarea ”Anul acesta ați reușit ca partidul Comuniștilor să devină partid parlamentar. Ce înseamnă această retragere ?”, liderul PCRM a răspuns că ”Poate asta a fost ca premisă să las în urmă partidul parlamentar”.

Președinte între 2001 și 2009

Vladimir Voronin este un politician din Republica Moldova, președinte al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, deputat în Parlamentul Republicii Moldova începând cu anul 2009 și fost președinte al Republicii Moldova, timp de 8 ani (4 aprilie 2001 – 11 septembrie 2009).

Vladimir Voronin este unul dintre partizanii ideii comuniste. Membru PCUS. În anul 1993 devine copreședinte al Comitetului organizatoric al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova.

În anul 1994 este ales prim-secretar al Comitetului Central al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. La alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din anul 1996 a candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova.

A fost ales deputat în Sovietul Suprem al RSSM în legislaturile a X-a și a XI-a. În martie 1998 a fost ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a XIV-a, membru al Biroului permanent al Parlamentului, președinte al Fracțiunii parlamentare a Partidului Comuniștilor din Republica Moldova.

Membru în delegația Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei

În perioada 22 iunie 1998 – 23 aprilie 2001, a fost membru în delegația Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. În februarie 2001 a fost ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a XV-a.

La data de 4 aprilie 2001 a fost ales Președinte al Republicii Moldova.

Vladimir Voronin a fost reales, la 4 aprilie 2005, în funcția de președinte al Republicii Moldova cu 75 voturi ale deputaților PCRM, PPCD, PDM și PSL.

Începând cu 2003, Vladimir Voronin a afirmat în repetate rânduri că prioritatea esențială a politicii externe a Moldovei este procesul de integrare europeană, scopul esențial care trebuie atins fiind aderarea la Uniunea Europeană.

În realitate, prin măsurile pe care le-a promovat, a compromis relațiile Republicii Moldova atât cu Uniunea Europeană, cu România ca țară membră a UE, dar și cu Rusia.

Sursă foto: Dreamstime.