Persoanele care au achitat taxa auto in forma triplata, pentru masinile cumparate inaintea datei de 15 decembrie 2008, pot depune cererile pentru restituirea diferentei de bani intre suma platita si actuala forma a taxei auto.

Acest lucru este posibil dupa ce joi a fost publicat in Monitorul Oficial (MO) Ordinul ministrului mediului (Nicolae Nemirschi) si al ministrului finantelor publice (Gheorghe Pogea) pentru aprobarea procedurii de restituire a unor sume reprezentand diferente de taxa pe poluare pentru autovehicule.

Ce spune Ordinul?

Ordinul publicat in MO prevede ca suma de bani ce va fi returnata va fi stabilita printr-o decizie de restituire, emisa de organul fiscal competent, insa dupa ce solicitantii vor depune cererile de restituire, alaturi de documentele ce atesta plata formei triplate a taxei, precum si cartea de identitate a vehiculului si certificatul de inmatriculare, in original si copie xerox.

Termenul de solutionare a cererilor de restituire este de 45 de zile, iar daca acesta va fi depasit, solicitantii au dreptul la dobanda pentru fiecare zi de intarziere. Sumele ce urmeaza a fi restituite vor fi alocate din Fondul pentru Mediu, iar banii vor putea fi primiti in numerar, la unitatile Trezoreriei Statului, dar si prin transfer bancar, in conturile indicate de solicitanti.

Principalele efecte ale actualei taxe:

Actuala forma a taxei auto a intrat in vigoare in data de 19 februarie, si prevede o scadere cu o treime a sumelor stabilite prin sistemul de calcul intrat in vigoare in luna decembrie 2008.

Masinile cumparate inainte de 15 decembrie 2008 pot fi inmatriculate in baza vechilor prevederi, de dinaintea triplarii. Si in aceasta forma a normei, masinile Euro 4 cu un motor mai mic de 2.000 cmc, vor fi scutite de la plata taxei de poluare. Noua forma a taxei a intrat in vigoare dupa publicarea sa in Monitorul Oficial (MO).

Vocea premierului Boc:

“Am redus cu o treime taxa de poluare pentru autovehicule. Am reglementat si situatia masinilor care au fost cumparate inainte de 15 decembrie 2008, care nu au fost inmatriculate intre timp si care pot fi inmatriculate pe baza legii din iulie, la cuantumul de atunci al taxei. Daca si-au inmatriculat masina intre timp vor primi diferenta de taxa pe care au achitat-o”, a explicat in 18 februarie premierul Emil Boc.

Totusi, leapsa nu s-a terminat

Ministerul mediului si-a facut publica intentia ca din toamna acestui an sa introduca o alta taxa, sub forma unui impozit anual, bazat pe principiul “poluatorul plateste”.

“In toamna vom avea o taxa corecta. Trebuie sa terminam odata cu variantele astea de acum. Cat poluezi, atat trebuie sa platesti. Incet-incet vom ajunge sa plateasca taxa toti posesorii de masini, inclusiv pentru cele deja inmatriculate”, a declarat la sfarsitul lunii trecute ministrul mediului, Nicolae Nemirschi.