Guvernul Greciei intenționează să deschidă școlile începând cu 1 februarie. Astfel, elevii de liceu urmează să revină la cursuri, după mai multe luni în care au învăţat de acasă din cauza restricţiilor impuse de pandemia de coronavirus, relatează DPA.

Guvernul Greciei pregăteşte implementarea acestei decizii, grupul operativ destinat crizei coronavirusului urmând să se reunească în a doua parte a zilei de vineri, potrivit presei locale. Experţii în virusologie din Grecia sunt îngrijoraţi mai cu seamă în ceea ce priveşte noile tulpini de coronavirus care circulă în Europa şi au avertizat că acestea s-ar putea răspândi rapid în capitala Atena, dens populată. Preconizata deschidere a liceelor trebuie monitorizată cu atenţie ”întrucât elevii de liceu se comportă asemenea adulţilor”, a declarat virusologul Nikos Sypsas pentru postul grec de televiziune Skai. Acesta s-a referit la situaţia din primăvara anului 2020, când tinerii ale căror şcoli se închiseseră s-au grăbit, plini de entuziasm, în cafenele şi spaţii publice pentru a-şi petrece timpul alături de prieteni.

Guvernul Greciei a relaxat recent un lockdown strict, care a fost în vigoare pe o perioadă de patru luni, acordând permisiunea de a se redeschide celor mai multe dintre activităţile comerciale, precum şi şcolilor primare şi grădiniţelor. Joi, autoritatea naţională din domeniul sanitar a raportat 509 noi infectări într-un interval de 24 de ore în această ţară cu aproximativ 11 milioane de locuitori. Până în prezent, 5.570 de persoane au decedat din cauza coronavirusului. Guvernul a avertizat că, dacă numărul cazurilor creşte, vor fi impuse din nou măsuri stricte.

Când se redeschis școlile în România?

Vicepreşedintele PSD, Victor Negrescu, a afirmat, marţi, că s-a întâlnit cu ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Acesta i-a prezentat propunerile PSD în ceea ce priveşte redeschiderea şcolilor. De asemenea, a solicitat alocarea pentru educaţie a unui buget mai extins şi a 10% din Planul Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă.

“Am avut o discuţie în această dimineaţă cu ministrul educaţiei. Am discutat despre acest raport, despre propunerile noastre. PSD face o opoziţie constructivă, vine cu proiecte, nu venim cu scandal, venim cu soluţii şi ne aşteptăm ca ele să fie implementate. Sper ca cele discutate, agreate să fie implementate. Bugetul pentru educaţie trebuie extins şi Planul Naţional de Rezilienţă să cuprindă alocări adecvate. (…) Din discuţia purtată am ajuns amândoi la un acord, că trebuie să avem această creştere a bugetului. De cealaltă parte, cred că există un acord pe necesitatea de a redeschide şcolile de îndată şi de a pregăti în mod detaliat acest proces”, a afirmat Negrescu.