Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a făcut miercuri seară precizări extrem de importante în legătură cu planul de bătaie al autorităților pentru următoarea perioadă, împotriva noului coronavirus.

”Dincolo de disputa politică este o stare de alertă, chiar dacă nu este aprobată de Parlament. Încă avem 200 de cazuri noi, avem încă 150 de cazuri la ATI, încă avem 4.000 de cazuri active.

”Nu s-a terminat această pandemie”

Toate relaxările progresive, graduale, le putem face doar în contextul unei stări de alertă sau de urgență. Detașarea se poate face într-o stare de alertă, suportul spitalelor îl putem face doar în stare de alertă.

Nu s-a terminat această pandemie, avem focare noi în ultimele zile, avem transmitere comunitară”, a spus Nelu Tătaru, în direct la Digi 24 Tv.

Întrebat despre lăcașele de cult și repornirea slujbelor din spațiile interioare, Tătaru a negat posibilitatea ca acest lucru să se întâmple după data de 15 iunie.

”Avem în acest moment discuții. Nu intră în discuție după 15 iunie, ci într-o următoare perioadă. Deci, după 14 zile de la noile măsuri”, a spus ministrul Muncii.

O posibilă dată pentru reluarea slujbelor în interiorul bisericilor ar fi cea de 1 iulie.

”Gândim epidemielogic”

”Da, gândim epidemielogic. În funcție de evoluție, ne adaptăm la moment”, a spus Tătaru, cu privire la această dată.

Ministrul a spus că dacă nu va mai fi prelungită starea de alertă, vom fi ”într-un pericol sanitar, ne obligă cam tot ce avem de relaxat să relaxăm”.

”Nu avem acele contra măsuri, creșterea numărului de cazuri. Ne va face să căutăm tot felul de alternative, ordine de ministru”, a subliniat el, în direct la Digi 24 Tv.

În context, trebuie precizat că trei partide parlamentare, PSD, ALDE și PRO România, au anunțat deja că nu vor susține prelungirea stării de alertă după data de 15 iunie.

În schimb, în urma presiunilor făcute de secretarul de stat Raed Arafat, liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a confirmat că se încearcă găsirea, de comun acord cu Guvernul, a soluțiilor legislative astfel încât să poată fi impuse și după data de 15 iunie regulile de distanțare socială pentru spațiile închise, precum și obligativitatea purtării măștilor de protecție în aceste spații.