Reacția premierului survine după ce acesta a fost întrebat despre infectarea cu COVID-19 a doi elevi din Iaşi şi Suceava.

Totodată, Ludovic Orban a adăugat că au fost emise ordinele necesare privind regulile care trebuie respectate în desfășurarea activităților școlare.

„Noi am emis ordinele necesare, ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi ministrului Educaţiei, privind regulile care trebuie respectate în desfăşurarea activităţilor şcolare de pregătire a examenului de evaluare şi a examenului de bacalaureat. Am asigurat măşti pentru fiecare unitate şcolară, atât pentru elevi, cât şi pentru cadrele didactice implicate în procesul de pregătire.

Dacă apare vreun caz de îmbolnăvire, eu am convingerea că acest caz de îmbolnăvire nu se datorează interacţiunii de la şcoală, pentru că, în ceea ce ne priveşte, urmărim cu maximă atenţie, prin toate entităţile Ministerului Educaţiei, Ministerului Sănătăţii, modul de desfăşurare a activităţii în şcoli, respectarea regulilor de distanţă fizică, respectarea regulilor de protecţie. Ca atare, toate măsurile pe care le-am luat au ca scop să împiedice îmbolnăvirea elevilor”, a declarat Orban, într-o conferinţă de presă la Brăila.

Anchetele vor da răspunsul

Premierul a mai precizat că anchetele epidemiologice declanşate în aceste cazuri vor fi cele care vor demonstra cu cine au intrat în contact elevii respectivi, pentru a se dispune măsurile necesare limitării răspândirii noului tip de coronavirus.

„Cu siguranţă anchetele epidemiologice vor evidenţia cauzele, cu siguranţă anchetele epidemiologice vor duce la persoanele cu care au intrat în contact elevii respectivi, astfel încât să se poată dispune toate măsurile pentru a nu pune în pericol alte persoane”, a completat Orban