Este vorba atât de sumele care nu au fost alocate din plafonul pe 2013, respectiv 22 de milioane de lei şi 196 de milioane de lei pentru ANL, cât şi de sumele alocate băncilor dar neutilizate, respectiv 158 de milioane de lei şi 301 milioane de lei pentru ANL.
‘Suma reprezentând diferenţa rămasă neutilizată din plafonul alocat pentru anul 2013, precum şi suma nealocată din plafonul anului 2013, se vor publica pe site-ul FNGCIMM şi cel al Ministerului Finanţelor Publice până la data de 15 ianuarie 2014’, se precizează în proiectul de act normativ.
În plus, în 2014 vor putea fi reutilizate şi sumele recuperate, iar în cazul în care acestea au fost în euro, se vor transforma în lei la cursul valabil la data intrării în vigoare a Hotărârii de Guvern nr.565/2013.
De asemenea, prin proiectul de act normativ se propune lărgirea sferei împrumutătorilor cu condiţia ca aceştia să-şi desfăşoare activitatea de creditare a persoanelor fizice pe baza reglementărilor validate de Banca Naţională a României. În plus, solicitanţii vor fi obligaţi să transmită FNGCIMM şi Ministerului Finanţelor Publice costurile totale pe care le vor aplica finanţărilor acordate în cadrul programului, precum şi valoarea estimată a finanţărilor care urmează să fie garantate. Printre instituţiile care au solicitat intrarea în program, în actul normativ sunt menţionate bănci precum ING, Banca Comercială Feroviară, Banca Marfin, o serie de IFN – uri, Creditcoop şi Imocredit.