Războiul declarațiilor a fost detonat de către irectorul Departamentului de Neproliferare şi Control al Armelor din cadrul Ministerului de Externe de la Moscova. Vladimir Ermakov vine cu afirmații extrem de grave. Acesta spune că odată cu dislocarea armelor nucleare în Europa, Statele Unite ale Americii se pregătesc şi să le aplice.

Oficialul de la Moscova a aflat că SUA ar avea deja în Europa anumite instalaţii, specifice pentru utilizarea armelor nucleare. „Din păcate, unele state dependente de SUA se prefac că nimic nu se întâmplă sau pur şi simplu se tem chiar şi să-şi imagineze despre această provocare, că în secolul XXI, pe teritoriul Europei, se pregăteşte aplicarea armelor nucleare prin conectarea statelor ce nu fac parte din categoria celor cu arme nucleare”, a declarat Vladimir Ermakov, conform agenţiei de presă rusă RIA.

Diplomatul a criticat dur statele europene pentru faptul că permit Statelor Unite să le pună în pericol, mai ales cu acordul lor. În acest sens, acesta a continuat amenințările la adresa statelor europene cărora le-a transmis că riscă să se autodistrugă. Printre țările europene vizate de aceste declarații dure se află și România, cea care se află într-o relație strânsă cu SUA, mai ales după instalarea scutului antirachetă de la Deveselu.