Semnal de alarmă la nivel mondial. Organizația Mondială a Sănătății se întâlnește de urgență, astăzi, ce vizează noua tulpină COVID și ce înseamnă aceasta pentru vaccinuri și tratamente.

Este vorba despre tulpina, denumită B.1.1.1.529, care a fost detectată în Africa de Sud, la un număr mic de persoane până în momentul de față. Dr. Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru Covid-19 susține că până în prezent nu se cunosc prea multe detalii despre ea, însă trebuie aflat modul în care aceasta afectează vaccinurile produse până acum.

„Nu știm încă foarte multe. Ceea ce știm este că această variantă are un număr mare de mutații. Iar îngrijorarea este că, atunci când ai atât de multe mutații, acestea pot avea un impact asupra modului în care se comportă virusul”, a declarat Dr. Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru Covid-19, în cadrul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri care a fost transmisă în direct pe canalele sociale ale organizației.

De menționat este faptul că monitorizarea noii variante are loc în contextul în care cazurile de COVID se înmulțesc în întreaga lume, chiar în apropierea sezonului de sărbători.

La rândul lor, autoritățile în Sănătate din Marea Britanie „investighează o nouă variantă”. Anunțul a fost făcut în cursul zilei de joi secretarul de stat în Sănătate, Sajid Javid, într-un tweet care anunță restricțiile de călătorie.

„Este nevoie de mai multe date, dar acum luăm măsuri de precauție”, a scris acesta.

Cât de periculoasă este noua tulpină

Amintim faptul că oamenii de știință sud-africani au detectat peste 30 de mutații ale proteinei spike, partea virusului care se leagă de celulele din organism, a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă găzduite de Departamentul de Sănătate din Africa de Sud, omul de știință sud-african Tulio de Oliveira.

Pe de altă parte, îngrijorările vin în contextul în care varianta B.1.1.1.529 conține mai multe mutații asociate cu o rezistență crescută la anticorpi, ceea ce ar putea reduce eficacitatea vaccinurilor, alături de mutații care, în general, o fac mai contagioasă.

Trebuie menționat faptul că până acum,aAlte mutații din noua variantă nu au fost observate. În acest context, oamenii de știință nu știu încă dacă sunt semnificative sau dacă vor schimba modul în care se comportă virusul.

Varianta s-a răspândit rapid în provincia Gauteng, în care se află cel mai mare oraș al țării, Johannesburg, au anunțat joi reprezentanții organizației, citați de CNBC, care au intrat deja în alertă.

„Mai ales când totul se petrece în Gauteng, toată lumea vine și pleacă din Gauteng din toate colțurile Africii de Sud. Așadar, este un lucru cert că în următoarele câteva zile va avea loc începutul creșterii ratei de pozitivitate și a cifrelor. Este o chestiune de zile și săptămâni până să vedem asta”, a spus ministrul sănătății din Africa de Sud, Joe Phaahla, în timpul conferinței.

Totodată, varianta a fost detectată și în Botswana și în Hong Kong, a precizat Phaahla.

Israel blochează intrarea călătorilor din Africa

Pentru a evita un dezastru sanitar, Israelul s-a pregătit deja. Autoritățile au blocat intrarea în țară a călătorilor din șapte state din sudul continentului african, între care Africa de sud, din cauza noii variante de COVID, despre care specialiștii spun că este de patru ori mai contagioasă decât Delta, iar decizia vine după ce Marea Britanie a impus o restricții similare călătorilor din șase țări.

Premierul Naftali Bennett a anunțat că persoanele care nu au cetățenie israeliană și care vin din Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Namibia și Eswatini „nu mai sunt eligibile” pentru a intra în țară.

Totodată, în cazul israelienilor care vin din țările nominalizate, aceștia trebuie să rămână în carantină la hotel pentru o perioadă între 7 și 14 zile. De asemenea, de vineri, toate zborurile spre Marea Britanie din Africa de Sud, Namibia, Zimbabwe, Botswana, Lesotho și Eswatini suspendate.

Cetățenii britanici și irlandezi care au fost în ultimele 10 zile în țările menționate și care sosesc în Regatul Unit începând de duminică, ora 4 dimineața, vor fi obligați să se izoleze la hotel. Cei care sosesc înainte de acest moment vor trebui să se izoleze la domiciliu. În cazul persoanelor care nu au cetățenie britanică sau irlandeză și care vin din statele adăugate pe lista roșie, acestora nu le va fi permis accesul în țară.